ŠOK ZA EU I SAD

Britanija daje podršku Putinu

Arhiva05.03.14, 10:02h

Tajni dokument koji sadrži nacrt stava Britanije prema krizi u Ukrajini, uslikan je dok ga je službenik vlade nosio u Dauning strit, gde je premijer Dejvid Kameron juče održao sastanak povodom situacije ne Krimu. Dokument otkriva da Britanija neće podržati sankcije protiv Rusije

cameron i putinTajni dokument koji sadrži nacrt stava Britanije prema krizi u Ukrajini, uslikan je dok ga je službenik vlade nosio u Dauning strit, gde je premijer David Cameron juče održao sastanak povodom situacije ne Krimu. Dokument otkriva da Britanija neće podržati sankcije protiv Rusije.

Velika Britanija „ne bi trebalo da podrži ekonomske sankcije“ protiv Rusije, niti bi trebalo da „zatvori“ londonski Siti za Ruse – stav je Londona o rješavanju krize u Ukrajini. To se navodi u dokumentu koji je savjetnik nosio britanskom premijeru Davidu Cameronu, a čiji je deo fotografisan ispred Downing Streeta.

„Velika Britanija ne bi trebalo da podrži, za sada, ekonomske sankcije… niti da za Ruse zatvori finansijski centar u Londonu (Siti)“, piše u dokumentu. Mnoge ruske kompanije kotiraju se na Londonskoj berzi, a ruski oligarsi imaju nekretnine u glavnom gradu Velike Britanije.

U tekstu se navodi, prenose mediji, da Ujedinjene nacije, a ne Evropska unija, treba da u prvom redu politički rešavaju krizu u Ukrajini. Daily Telegraph je prenio i da britanska vlada razmatra preduzimanje „opreznijih koraka, uključujući restrikcije viznog režima“ za državljane Rusije.

Downing street nije želio da komentariše objavljivanje informacije o dokumentu.

Šefovi diplomatija EU su juče oštro osudili povredu suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine ruskom vojnom agresijom, pozvali Moskvu da povuče snage i zatražili „mirno rješenje krize i puno postovanje načela i obaveza saglasnih međunarodnom pravu“.

Naveli su da, ukoliko Rusija ne učini poteze za smirivanje, to može imati posledice po veze EU-Rusija i „mogu biti razmotrene dodatne mere“.

 

(vestinet.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook