OPTUŽBE SVIJETA ZA EKSPANZIONIZAM

Ponaša li se Putin kao Adolf Hitler? Pročitajte sve sličnosti njemačkog diktatora i ruskog predsjednika

Arhiva05.03.14, 09:10h

U Ukrajini se ponavlja povijest, tvrde neki, sjećajući se invazije nacista na Austriju, Čehoslovačku i Poljsku krajem 1930-ih

putin kao hitlerU Ukrajini se ponavlja povijest, tvrde neki, sjećajući se invazije nacista na Austriju, Čehoslovačku i Poljsku krajem 1930-ih.

Zloporaba ruske nacionalne ili jezične manjine kao povoda za intervenciju u Ukrajini izaziva opore i opake povijesne usporedbe: na Miloševića, čiji su trabanti trabunjali da je “Srbija svugdje gdje je srpski grob”, ali i na Hitlera koji je koristio nacionalnu odnosno jezičnu manjinu kao povod i opravdanje za aneksiju Sudeta, pa za ratonosno presijecanje Danziškog koridora (izlišno je podsjećati da su takve akcije redovito završavale tragedijom tih manjina: tragedija naših Dunavskih Švaba bila je samo dio temeljitoga etničkog “čišćenja” s elementima genocida koji je pogodio Nijemce, radišno i tehnološki napredno pučanstvo, na području od Odre i Sudeta do Bukovine i Banata, dok su Povolški Nijemci istodobno stradali od Hitlerova kolege Stalina, a posljedice “memorandumskih” fantazmagorija sada se tek raspliću u Haagu optužbama za genocid).

Bivši šef češke diplomacije Karel Schwarzenberg u ponedjeljak je usporedio Putina i Adolfa Hitlera u austrijskom dnevniku Oesterreich. - Ono što se događa u Ukrajini ponavljanje je povijesti. Putin djeluje po istom načelu kao i Hitler - smatra Schwarzenberg podsjećajući na nacističku invaziju Austrije, Čehoslovačke i Poljske 1938. i 1939.

Između Hitlera s jedne strane a Miloševića i Putina s druge postoji jasna razlika: Hitler je bio vođa fašističkog pokreta (poput Mussolinija, Prima de Rivere, Pavelića itd.) koji je počivao na kultu jedinstva Boga, nacije i vođe unutar jednostranačkoga korporativističkog sustava ( Titu su manjkali Bog i nacija, za koju jugoslavenstvo nije bilo adekvatna zamjena, ali su ostali vođa, jednopartijnost i korporativizam); Milošević i Putin su (bili) vođe u višestranačkome ali autoritarno remodeliranu režimu koji nije nacionalistički po osnovnom habitusu, ali se bezočno služi nacionalizmom, istodobno optužujući protivnike za nacionalizam i fašizam (Putin generalizira sve Ukrajince kao naciste, Milošević je prihvatio ćosićevsku parolu da su svi Hrvati ustaše, baš ono što djelatno žele i promoviraju neki biskupi u nas, pa i Hajdukova “torcida”, a ima još takvih Miloševićevih istomišljenika).

Nedvojbeno je zajednička karakteristika spomenutih vođa kult ličnosti (za koji je Hruščëv optužio Stalina, da bi zamaskirao zločinački značaj sustava, pa je onda Brežnev po istoj optužbi maknuo Hruščëva). U kojim elementima se između Putina i Hitlera, pored kulta ličnosti, može govoriti i o “kultu sličnosti” (dosjetka skovana za Tuđmanovo oponašanje Tita, ali primjenjiva možda i na druge)? Ima i slučajnih, ali ima i povijesno uvjetovanih.


Sve sličnosti njemačkog diktatora i ruskog vođe

- I Hitler i Putin dolaze na vlast demokratski, ali u uvjetima krize u domovini, ne samo ekonomske, nego i moralnopsihološke (poslije teškog poniženja nacije, Njemačke u porazu u Prvome svjetskom ratu, a Rusije u Afganistanu i u raspadu Warszawskog pakta i Sovjetskog Saveza kojima je dominirala).

- Obojica podčinjavaju sav sustav svojoj osobnoj vlasti.

- Obojica uživaju konsenzus većine nacije (i Mussolini i Milošević su ga imali sve do poraza, koji im jedini nije oprošten).

- Obojica forsiraju ulaganja u vojnu industriju i spremnost.

- Wehrmacht je bio najuvježbanija i tehnološki najnaprednija vojska 1939., a za Rusku armiju se to ne govori zasad, ali Putin je lani objavio da će Rusija vojni budžet povećati za 25 posto. Plan mu je do 2020. uložiti 700 milijardi dolara na opremanje i uvježbavanje najmanje 70 posto od ukupno milijun aktivnih vojnika. Također planira napraviti 2300 novih tenkova, 1200 novih helikoptera, 15 borbenih brodova i 28 podmornica.

- Obojica su koristili Olimpijske igre kao demonstraciju svoje snage, organizacije i nadmoći.

- Putin manijakalno gradi imidž muškarčine golih prsiju, a Hitler je bio fizički i seksualni šonjo, ali Putinu je prethodio veliki gologrudi kosac i veliki ševac Mussolini (kult veleševca njegovali su i Mao i Castro i Kim, Tito je radije bio šarmer).

- Obojici su Olimpijske igre djelomice bojkotirali, Hitleru zbog rasizma, Putinu zbog diskriminirajućeg machizma.

- Obojica su na tim igrama dobili ideološke batine: Hitleru su Afroamerikanci osvojili 6 zlatnih medalja za SAD uz trijumf Jesseja Owensa, Putinu je Obama imenovao lezbijku na čelu izaslanstva, zlato u umjetničkom klizanju osvojio gay Brian Boitano, Nijemci se odjenuli u dugine boje...

- Obojica se poslije skupoga olimpijskog flopa koncentriraju na “svoju” manjinu u susjednoj zemlji.

- Obojici svjetski analitičari ne vjeruju da će uvući svijet u katastrofu.

- Obojici svjetske organizacije demonstriraju nemoć i neizravno ih hrabre: Liga naroda nije imala djelotvoran protuotrov za Hitlera ni poslije upada u Saarsku oblast, ni poslije razornog bombardiranja Guernice, ni poslije Anschlussa Austrije, ni poslije osvajanja Sudeta (kada je Chamberlain halucinirao da “donosi mir za svoje vrijeme”); Ujedinjeni narodi nisu reagirali na ruske intervencije ni u Gruziji ni u Čečeniji...

 

(jutarnji.hr/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook