POSLJEDICE DVODECENIJSKE DUBIOZE I GRAĐANSKE POBUNE

Sarajevski kanton pred kolapsom: Više od 10.000 budžetlija u strahu za svoje plate

Arhiva04.03.14, 12:59h

Danas je vlada KS, kojom rukovodi kantonalna SDA na čelu sa predsjednikom KO Sarajevo Denisom Zvizdićem, u rasulu... Više od 10.000 budžetskih korisnika svaki mjesec strahuje za svoja primanja, razmjere dubioze se tek otkrivaju, a korupcijske afere se gomilaju u tužilaštvima

Vrući oktobar izmamio lijepe Sarajke na uliceKanton Sarajevo nalazi se u najvećoj političkoj i finansijskoj krizi od Dejtonskog sporazuma i njegov kolaps već ugrožava stabilnost cijele države, pokazalo je istraživanje bh. novinske agencije Patria (NAP) među brojnim političarima i intelektualcima u glavnom gradu. Svi oni, govoreći pod uvjetom anonimnosti, upozoravaju da bi pad Sarajeva mogao imati nesagledive posljedice.

Nekada lokomotiva rasta u Federaciji BiH, ali i u cijeloj državi, Sarajevo je imalo budžet veći od cijele Republike Srpske, a godišnje je raspolagalo sa više od milijardu maraka. Danas je vlada KS, kojom rukovodi kantonalna SDA na čelu sa predsjednikom KO Sarajevo Denisom Zvizdićem, u rasulu.

V.d. premijera Muhamed Kozadra mora tražiti skupi bankarski kredit od 130 miliona maraka kako bi zakrpila budžet koji je manji za više od 300 miliona maraka nego budžet od prije tri ili četiri godine.

Više od 10.000 budžetskih korisnika svaki mjesec strahuje za svoja primanja, razmjere dubioze se tek otkrivaju, a korupcijske afere se gomilaju u tužilaštvima.

To je, kako je pokazalo istraživanje agencije NAP, razlog zbog kojeg niti jedna politička stranka iz Kantona Sarajevo, ne želi preuzeti odgovornost i mandatarsku poziciju, te nije isključeno da do izbora situacija u glavnom bh. gradu bude dovedena do usijanja!

Prema mišljenju dobro upućenih učesnika istraživanja, kolaps Sarajeva kao prijestonice, mjesta gdje se uplati najviše poreza, gdje ima najviše kompanija, trgovine i turista, vodio bi u finansijsku i političku provaliju cijelu FBiH, a potom i državu.

Pad Kantona Sarajevo, prema analizi finansijskih i političkih kretanja, započeo je u mandatnom periodu ove Kantonalne vlade.

Ključni događaj, nakon kojeg je krenuo strmoglav Kantona Sarajevo, bila su previranja unutar Stranke demokratske akcije (SDA) koja je proteklih godina, uglavnom, politički kontrolirala Sarajevo.

Iako je ostvarila dobar izborni rezultat, te nakon izbora napravila i kvalitetan dogovor sa SDP-om o podjeli vlasti, sa mjesta šefa Kantonalne SDA iznenada je smijenjen Abdulharis Šeta, a na njegovo mjesto je imenovan Zvizdić.

Nedugo nakon toga, Kanton je politički i finansijski destabiliziran. Koalicije su se počele mijenjati i raspadati, a ključne odluke donositi marginalni pojedinci i stranke, poput Eseda Radeljaša iz BOSS-a ili predstavnika drugih stranaka sa minornim brojem glasova. Između ostalog, to i jeste izazvalo opravdani bunt i nezadovoljstvo kantonalnim vlastima.

Zvizdić, kao prvi čovjek najjače stranke u SDA, po svemu sudeći, ima i najveći odgovornost za aktuelno stanje – finansijsku dubiozu, političku paralizu i svakodnevne blokade glavnog grada!  

Bježanjem od premijerske pozicije, tvrde upućeni sagovornici agencije Patria, Zvizdić samo pokazuje svom stranačkom rukodstvu da je njegovo imenovanje na mjesto čelnika KO SDA bilo kardinalna greška. Stoga, istraživanje pokazuje, da se unutar vrha SDA sve više razmišlja o uvođenju povjereništva, smjeni Zvizdića i vraćanju Šete, a u interesu spašavanja KS od kolapsa i zaustavljanja spiralog propadanja cijele Federacije. Tome u prilog ide i činjenica da je i smjena premijera Suada Zeljkovića obavljena mimo znanja vrha stranke. 

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook