VLADIMIR PUTIN SE OBRATIO JAVNOSTI

Ne pokušavamo Krim pripojiti Rusiji! Sve akcije koje smo poduzeli imale su humanitarni karakter...

Arhiva04.03.14, 12:51h

Komentirajući prijetnje SAD i EU sankcijama Rusiji, on je rekao da će posljedice toga biti multilateralne

Vladimir Putin novaRuski predsjednik Vladimir Putin izjavio danas da je u Ukrajini izveden neustavni državni udar i oružano preuzimanje vlasti, koje niko nije osporio.

Putin je, na prvoj konferenciji za novinare otkad je opozvani ukrajinski predsjednik napustio Kijev, rekao da je Viktor Janukovič ispunio sve uvjete sporazuma potpisanog 21. februara s predstavnicima opozicije i da je predao svu vlast. Janukovič je, prema njegovim riječima, i dalje legitimni predsjednik Ukrajine, mada sada nema vlast, prenio je Reuters.

Ukrajinski narod je želio promjene, ali ne smiju se ohrabrivati "nezakonite promjene", rekao je Putin.

On je poručio da će Rusija pružiti finansijsku podršku ukrajinskom regionu Krimu i dodao da se nada da neće morati da upotrebi silu u Ukrajini.

Putin je podsjetio da su ratovi u Afganistanu, Iraku i Libiji bili primer protivzakonitosti, s obzirom na rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a.

On je rekao i da ruski vojnici nisu ispalili ni jedan metak na Krimu. Sve akcije koje je Rusija preduzela imale su, kako je rekao, humanitarni karakter.

Komentirajući prijetnje SAD i EU sankcijama Rusiji, on je rekao da će posljedice toga biti multilateralne.

Istakao je i da ne pokušava da ukrajinsku regiju Krim pripoji Rusiji.

- Ne brine me da će izbiti rat, mi nećemo napasti Ukrajinu - rekao je on i dodao da je Janukovič pozvao Rusiju da upotrijebi vojnu silu za odbranu Ukrajinaca, ali da je Moskva smatrala da je vojno angažiranje moguće samo u "izuzetnim" slučajevima, prenosi B92.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook