PREDSJEDAVAJUĆI ODBORA DIREKTORA TRANSPARENCY INTERNATIONALA BIH

Objava crne liste medija još je jedan dokaz autoritarne prirode režima u RS

Arhiva04.03.14, 12:20h

Naime, Transparency International nalazi se na listi spomenutoj u knjizi "Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologije prevrata" koja je nedavno izašla na web stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata

Milorad Dodik novaObjava crne liste organizacija i pojedinaca na zvaničnom sajtu vladajuće stranke u RS-u još je jedan dokaz autoritarne prirode režima u Republici Srpskoj, izjavio je danas za Agenciju Fena predsjedavajući Odbora direktora Transparency Internationala BiH Emir Đikić.

Naime, Transparency International nalazi se na listi spomenutoj u knjizi "Rušenje Republike Srpske - teorija i tehnologije prevrata" koja je nedavno izašla na web stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata. U njoj se, između ostalog, tvrdi da u RS-u djeluju lažne nevladine organizacije „koje treba da budu u pripravnosti da bi se na mig inostranih naredbodavaca uključile u podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka“. Na spisku se, između ostalih, nalaze Transparency International, Helsinški parlament građana Banja Luka, UG Slobodna Republika, portal BUKA i Udruženje veterana RS-a.

- Ovakva praksa svojstvena je totalitarnim režimima jer se zapravo ovdje radi o otvorenom pozivu na linč. Ovakve poteze režima u RS-u treba gledati i u kontekstu neustavnog formiranja odbora za zaštitu ustavnosti RS-a, koji upravo ima za cilj progon neistomišljenika - kaže Đikić.

Za TIBiH, dodao je, ovo nije prvi da se susreće s ovom vrstom etiketiranja i pozivanja na javni linč od vladajućih struktura što im pokazuje da su na pravom putu i daje im novi vjetar u leđa da nastave  borbu protiv korupcije.

- TIBiH smatra da je korupcija jedan od osnovnih faktora nestabilnosti RS-a kao i BiH i svojim radom ćemo se nastaviti boriti protiv korupcije. TIBiH će, naravno, iskoristiti sva pravna sredstva koja stoje na raspolaganju radi zaštite ugleda organizacije, ali sigurnosti zaposlenih - rekao je Đikić.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook