RASPRAVA U VIJEĆU SIGURNOSTI UN-A

Rusija vojnu intervenciju smatra legitimnom, Ukrajina tražila pomoć

Arhiva04.03.14, 08:10h

Predstavnik Ukrajine govorio na ruskom: I ja govorim ruski i ne tražim vojnu pomoć Rusije

Vijeće sigurnosti UN-a nova/ Foto: AAFoto: AA

Stalni predstavnik Rusije u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) Vitalj Churkin, rekao je tokom večerašnjeg sastanka VSUN u New Yorku da je njegova zemlja uputila trupe na područje Autonomne Republike Krim u Ukrajini na zahtjev Viktora Janukoviča, kojeg zvanična Moskva i dalje smatra legitimnim predsjednikom Ukrajine, javio je reporter Anadolu Agency (AA).

Govoreći o sadržaju Janukovičevog pisma upućenog 1. marta ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, Churkin je kazao da je Rusija pozvana da osigura mir na poluotoku Krimu, da zaštiti vladavinu prava, ljudska prava i Ruse na tom području. On je dodao kako je njegova zemlja "samo odgovorila na pismo Janukoviča".

"Samo štitimo prava naših građana na Krimu. Štitimo i prava manjina. Sve aktivnosti Rusije su legitimne" rekao je Churkin navodeći da je sigurnost njegovih sunarodnjaka na Krimu ugožena.

Stalna predstavnica Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Samantha Power, s druge strane, istakla je da su razlozi Rusije za okupaciju Krima potpuno neosnovani i da su prijetnje građanima tog poluotoka, o kojima se govori, samo plod mašte.

"Ne postoji nijedan dokaz koji ukazuje na ugroženost prava ili sigurnosti Rusa u Ukrajini. Korištenje vojske u Ukrajini nije štićenje ljudskih prava nego kršenje međunarodnog prava i povreda teritorijalnog integriteta Ukrajine", istakla je.

Prema njenim riječima, Rusiji se ne mora svidjeti novoformirana vlada u Ukrajini, ali to neslaganje ne smije pokazivati upotrebom oružanih snaga.

Stalni predstavnik Ukrajine u UN-u Jurij Sergejev rekao je da je vojska njegove zemlje spremna braniti svoj teritorij. On je rekao da je Ukrajini potrebna pomoć drugih zemalja u ovom trenutku.

Nastavljajući svoje obraćanje na ruskom jeziku on je rekao kako i sam govori rurski ali nije tražio zaštitu Rusije u vojnom smislu te naglasio da novoformirana vlada ni u kojem slučaju nije prijetnja manjinama u Ukrajini.

"Rusija je narušila teritorijalni integritet Ukrajine. Naša vojska je bila rezervisana dosad ali je u stanju pune pripravnosti. Mobilisali smo još 16 hiljada vojnika", dodao je.

Ruski mediji negirali su navode o ultmatumu oružanim snagama Ukrajine da se predaju ili će u protivnom biti napadnuti. Navodni ultimatum je istekao u 03:00 sata iza ponoći. Na Krimu nije bilo znakova početka vojnih operacija u smislu upotrebe oružja.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook