PREDSJEDNIK ZIMBABVEA UMIJEŠAO SE U SPOR SA ZAPADOM

Mugabe podržao zakon protiv homoseksualnosti u Ugandi

Arhiva03.03.14, 21:26h

Mugabe je izjavio da američke prijetnje prekidom pomoći Ugandi nakon potpisivanja zakona protiv homoseksualnosti, na temelju tvrdnji da se njime krše ljudska prava, pokazuju da 'SAD nemaju časti'

Rober MugabeZimbabveanski predsjednik Robert Mugabe umiješao se u spor između ugandskog predsjednika Yowerija Musevenija i Zapada nakon što je čelnik te istočnoafričke države potpisao zakon protiv homoseksualnosti.

Mugabe je izjavio da američke prijetnje prekidom pomoći Ugandi nakon potpisivanja zakona protiv homoseksualnosti, na temelju tvrdnji da se njime krše ljudska prava, pokazuju da SAD nemaju časti.

- Ljudsko je pravo da se kao muškarac vjenčate sa ženom, a ne s drugim muškarcem - navode u ponedjeljak novine Herald Mugabeove riječi, prenosi Xinhua.

Prijedlog zakona prvobitno je predviđao smrtnu kaznu kada je bio predstavljen u 2009. godini, ali je ostavljen "na čekanju" nakon što je Zapad zaprijetio povlačenjem pomoći Ugandi.

Ugandski parlament usvojio je, ipak, zakon u decembru, samo zamjenjujući smrtnu kaznu predlaganjem doživotne robije za "tešku homoseksualnost", koja uključuje spolna općenja u kojima je jedna osoba zaražena HIV virusom, "serijske prekršitelje" i seks s maloljetnicima.

Museveni je poručio Zapadu da može zadržati svoju pomoć i da ne bi trebao nametati moralne vrijednosti njegovoj zemlji.

Svjetska banka otada je povukla kredit od 90 miliona dolara za Ugandu dok razmatra koliko će novi zakon uticati na razvojne ciljeve kredita.

Mnogi afrički čelnici se protive homoseksualnosti, a u Zimbabveu su prava homoseksulaca postala usijano pitanje tokom sačinjavanja novog ustava zemlje koji je stupio na snagu u 2013.

Mugabeova stranka Zanu-PF predvodila je krstaški rat protiv homoseksualnosti i osigurala da se klauzula o zakonskoj zabrani istospolnih brakova uvrsti u novi temeljni zakon zemlje.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook