DRAGAN ČOVIĆ, PREDSJEDNIK HDZ-A

Očekujem da se brže podnese izvještaj ko je, zbog čega i u koje svrhe iskoristio opravdani bunt socijalnog nezadovoljstva

Arhiva03.03.14, 21:53h

Dragan Čović predsjednik HDZ-a BiH obraćajući se novinarima ponovio je od ranije poznate stavove kako su posljednji događaji samo pokazali u kojoj mjeri sistem u BiH ne funkcionira, pogotovo kada je riječ o radu sigurnosnih i policijskih agencija

Dragan Čović nova/ Foto: AnadolijaSigurnosna situacija u BiH je dosta zahtjevna, složena i na momente zabrinjavajuća, stav je Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) usaglašen danas na Predsjedništvu te stranke u Mostaru, javlja dopisnik Anadolu Agnecy (AA).

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, obraćajući se novinarima ponovio je od ranije poznate stavove kako su posljednji događaji samo pokazali u kojoj mjeri sistem u BiH ne funkcionira, pogotovo kada je riječ o radu sigurnosnih i policijskih agencija.

„To dovoljno govori u kakvom ambijentu živimo. Naš ključni zadatak je da kroz parlamentarni rad na nivou BiH to temeljito sagledamo i da otklonimo ono što se da otkloniti kako nam se ne bi više nikad desilo da neko može izaći i reći kako članu predsjedništva, ili bilo kojem drugom građaninu ne može garantirati sigurnost“, kazao je Čović.

Aktuelne probleme s kojima se Bosna i Hercegovina suočava Čović je podijelio na sigurnosne i socijalne.

„Sa različitih aspekata osvijetlili smo sve ono što se u proteklih mjesec dana dešavalo u Bosni i Hercegovini, mjesto i ulogu HDZ-a u zaštiti pozicije i Bosne i Hercegovine i svih građana, posebno hrvatskog naroda“, kazao je Čović.

On je pozvao sve odgovorne da u što skorijem vremenu podnesu izvještaje o tome šta se desilo, ko je i zbog čega i u koje svrhe iskoristio opravdani bunt socijalnog nezadovoljstva.

„Gledano s naše pozicije situacija je vrlo složena i kada je u pitanju politika jer se ništa nije promijenilo u odnosu na iskušenja koja smo imali prije mjesec dana u BiH“, rekao je. Najavio je kako će budući politički razgovori biti u kontekstu specijalnog statusa BiH na putu priključenja Evropskoj uniji, što je do sada bilo nezamislivo.

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook