STIGLE PRVE KAZNE ZA MEDIJE KOJA KRŠE AUTORSKA PRAVA

RTV Vogošća i Nezavisni Studio 99-Radio Al jazeera kažnjeni sa po 1.000 KM zbog piraterije

Arhiva03.03.14, 13:59h

Na vijest da je Regulatorna agencija za komunikacije kaznila zbog nedozvoljenog korištenja muzike u svojim programima novčanom kaznom sa po 1,000 KM radio Vogošća i Nezavisni radio Studio 99 – Radio Al Jazeera, udruženje AMUS uputilo je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

RTV VogošćaNa vijest da je Regulatorna agencija za komunikacije kaznila zbog nedozvoljenog korištenja muzike u svojim programima novčanom kaznom sa po 1,000 KM radio Vogošća i Nezavisni radio Studio 99 – Radio Al Jazeera, udruženje AMUS uputilo je saopćenje za javnost, koje prenosimo u cjelosti:

Pozdravljamo ovu Odluku RAK-a kao zastupnici prava muzičkih autora i kao potpisnici Kolektivnog ugovora sa tri udruženja elektronskih medija (PEM, AEM i URS) kojim je regulisano korištenje muzike u elektronskim medijima.

RTV Vogošća o Nezavisni Studio 99 – Radio Al jazeera nastavljaju da krše zakone BiH o autorskim pravima, što osuđujemo. Protiv ovih i još 15 medija smo pokrenuli sudske procese zbog utvrđenog nelegalnog korištenja muzike u svojim programima.

Elektronski mediji koji i dalje piratski emituju muziku, bez ugovora sa AMUS-om, čine nelojalnu konkurenciju preko 75% elektronskih medija sa dozvolom RAK-a koji poštuju autorska prava.

Odgovorna lica u ovim medijima u bh. i međunarodnoj javnosti krnje ugled svojih osnivača i vlasnika. U ovom slučaju Općinskog vijeća Vogošća i vlasnika Al Jazeere Balkans.

Pozivamo RAK i druge nadležne institucije da kazne svakog kršitelja muzičkih autorskih prava kako bi se pravila i zakoni ove zemlje provodili i odnosili jednako za sve.

Potvrđujemo odlučnost da ćemo, koristeći sva pravna sredstva koja su nam kao zastupnicima autora dostupna, stati u kraj radio i TV stanicama, kao i drugim korisnicima koji nedozvoljeno koriste muziku. Jer,

NEDOZVOLJENO KORIŠTENJE MUZIKE JE KRAĐA KAO I SVAKA DRUGA!

Činjenice u vezi sa navedenom odlukom RAK-a

-       AMUS Stručna služba je pokrenula ovaj proces uputivši u oktobru i novembru 2013. prigovore RAK-u sa dokazima o emitovanju muzičkih djela bez Dozvole u programima navedenih emitera.

-       RAK je, nakon provedenog postupka i ustanovljenog kršenja člana 11. Obaveze poštivanja autorskih prava Poglavlje II – Opšti uslovi dozvole Sistema i dozvola javne RTV, izrekao pomenute kazne Radio Vogošća i Nezavisni radio Studio 99 (radio al Jazeera) i pismeno upozorenje BH Radio 1.

-       Na osnovu kršenja člana 20. Upotreba materijala zaštićenog autorskim i drugim pravilima Pravila 58/11 o pružanju medijskih usluga radija izrečena je novčana kazna.

-       RAK je tokom 2013. Nakon prigovora AMUS-a i provedene procedure izrekao kazne opomenom protiv nekoliko radio i TV stanica od kojih su neke naknadno potpisale ugovore.

-       AMUS Stručna služba je ponovo uputila prigovore RAK-u protiv onih koji ni nakon pismenog upozorenja nemaju regulisana autorska prava i ovo su prve izrečene finansijske kazne za emitovanje muzike bez Dozvole.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)

 


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook