SNSD U POKUŠAJU GUŠENJA NEPODOBNIH MEDIJA

Povodom Dodikove liste portala za odstrjel: OSCE stao u odbranu slobode medija

Arhiva02.03.14, 17:59h

"Zvanično izdvajanje pojedinih medija kao stranih agenata i optuživanje istih za podrivanje ustavnog poretka je očit napad na slobodu medija", navodi Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

Dunja Mijatović novaPredstavnica OSCE-a za slobodu medija Dunja Mijataović dala je saopštenje o situaciji u Bosni i Hercegovini, rekavši da nazivanje medija "stranim agentima" od strane političkih partija predstavlja napad na slobodne medije i moglo bi ugroziti sigurnost novinara.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), jedna od vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini, na svojoj je zvaničnoj web stranici objavila knjigu u kojoj tvrdi da su određene "lažne nevladine organizacije" i mediji angažirani od stranih država za "podsticanje nereda i podrivanje ustavnog poretka". Navedeni mediji su BUKA, The Srpska Times, frontal.ba, frontal.rs i abc.ba, akompletnu listu neprijatelja RS možete pogledati ovdje.

"Zvanično izdvajanje pojedinih medija kao stranih agenata i optuživanje istih za podrivanje ustavnog poretka je očit napad na slobodu medija", kaže Mijatović. "Ova zvanično objavljena lista može također ozbiljno ugroziti sigurnost novinara, zastrašiti novinare i imati obeshrabrujući efekat na medijsku situaciju općenito."

"U demokratskom društvu, kritički glasovi moraju biti dozvoljeni i sloboda govora mora biti zajamčena", dodala je Dunja Mijatović.

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook