NAKON ŠTO SU RUSKI VOJNICI UŠLI U GLAVNI GRAD KRIMA

Putin tvrdi: Imam pravo napasti Ukrajinu!

Arhiva02.03.14, 17:19h

Više od deset ruskih vojnika stiglo je u vojnom vozilu pred zgradu Pomoskih snaga, a zajedno s njima čekaju i civili, pristalice Rusije

aerodrom na krimuRuski vojnici došli su ispred zgrade Pomorskih snaga Ukrajine i zgrade policije u glavnom gradu Autonomne Republike Krim Simferopolju, javlja Anadolu Agency (AA).

putinPredsjednik Vladimir Putin razmijenio je mišljenja o kritičnoj situaciji u Ukrajini s nekoliko svjetskih čelnika, opravdavajući  eventualne ruske vojne poteze u toj zemlji, saopćila je u nedjelju Pres-služba Kremlja.

U telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Barackom Obamom, Putin je izjavio da Rusija zadržava pravo da štiti svoje i interese  ruskih građana Ukrajine ukoliko se nasilje proširi na istočne regije zemlje i Krim, autonomnu regiju koja je u epicentru trenutne krize u zemlji, prenosi Xinhua.

Putin je uočio "realnu prijetnju životima i zdravlju ruskih građana i brojnih njihovih sunarodnjaka koji žive u toj zemlji".

On je pripisao eventulne ruske vojne akcije  "provokativnim i kriminalnim akcijama ultranacionalističkih elemenata koje zapravo ohrabruju aktuelne vlasti u Kijevu".

Tokom razgovora s generalnim sekretarom UN- Ban Ki-moonom, Putin je izjavio da Rusija ne može stajati po strani kada se poduzmu nasilne akcije protiv ruskih građana u istočnim regijama Ukrajine i na Krimu.

Rusija će poduzeti neophodne mjere u skladu s međunarodnim pravom, dodao je.

Obojica sagovornika složila su se da se dodatna eskalacija krize u Ukrajini treba izbjeći, saopćio je Kremlj.

Putin je također raspravljao o načinima eventualnog rješenja krize i složio se da nastavi dijalog u telefonskom razgovoru sa svojim francuskim kolegom Francoisom Hollandeom.

Ruski parlament u subotu je ovlastio Putina da koristi vojnu silu kako bi zaštitio ruske interese u Ukrajini.

(Fena)

Više od deset ruskih vojnika stiglo je u vojnom vozilu pred zgradu Pomoskih snaga, a zajedno s njima čekaju i civili, pristalice Rusije.

Vojnici ne dozvoljavaju medijima da slikaju ili snimaju bilo šta. Ukrajinski vojnici, koji također čekaju ispred zgrade Pomorskih snaga, ne daju dopuštenje medijima za rad. Osim što su ruske snage ušle u grad, na ulicama Simferopolja situacija je uobičajena.

Ukrajinski poluotok Krim, koji je autonomna republika u sastavu Ukrajine, postao je epicentar ukrajinske krize nakon što je opozicija formirala novu vlast u Kijevu.

Ukrajina je u nedjelju povukla brodove svoje obalne straže iz dviju luka na Krimu i pomjerila ih u druge baze na Crnom moru, u nagovještaju da ruske snage dovršavaju svoje zauzimnje izoliranog crnomorskog poluotoka, javlja Fena

Obalna straža navodi u saopćenju da su brodovi iz krimskih luka Kerč i Sevastopolj prebačeni u Odesu i Mariupolj. Situacija na ukrajinskim granicama je stabilna s izuzetkom situacije na Krimu, dodaje se u saopćenju, prenosi Reuters.

Ruski predsjednik Vladimir Putin objavio je da ima pravo napasti Ukrajinu kako bi zaštitio ruske građane. Ruske snage zauzele su Krim, gdje imaju mornaričku bazu u Sevastopolju, ali nisu ušle u druge dijelove Ukrajine.

(Anadolija/Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook