VIDEO/ VANREDNO STANJE

Opšta mobilizacija u Ukrajini, ruske trupe krenule prema prijestolnici Krima!

Arhiva02.03.14, 11:14h

Mnogi vojnici koji ne odobravaju politiku Kijeva, napustili su jedinice i dezertirali. Neke jedinice najavljuju da su spremne da se povinuju komandi krimskih snagama samoodbrane, javio je dopisnik ruske agencije sa Krima

ruska vojska na Krimu
U Ukrajini je danas proglašena opšta vojna mobilizacija, a sekretar Savjeta nacionalne bezbjednosti i odbrane Andrej Parubij je objavio da da će oružane snage biti u punoj borbenoj pripravnosti, javio je “Glas Rusije”.

Brojni ukrajinski vojnici koji služe u vojnim jedinicama na Krimu dezertirali su i prešli na strana krimskih snaga samoodbrane, pošto je u Ukrajini proglašena opšta mobilizacija, javila je danas ruska agecija Itar-Tas s.
 
Mnogi vojnici koji ne odobravaju politiku Kijeva, napustili su jedinice i dezertirali. Neke jedinice najavljuju da su spremne da se povinuju komandi krimskih snagama samoodbrane, javio je dopisnik ruske agencije sa Krima.

Ruske trupe krenule ka Simferopolju

Konvoj sa više stotina pripadnika ruskih trupa krenuo je prema Simferopolju, glavnom gradu Krima, javljaju izveštači agencije Asošiejted pres.

Trupe su jutros krenule iz pomorske baze Sevastopolj prema Simferopolju, a konvoj čini 12 vojnih kamiona, dva ambulantna i laka oklopna vozila, opremljena mitraljezima.

Pošto su naoružani ljudi, za koje se veruje da su pripadnici ruskih jedinica, zauzeli kontrolu nad najvaznijim aerodromima u Krimu, Ukrajina je optužila Rusiju za “vojnu invaziju i okupaciju”.

Vanredno stanje ili vojna uprava

Kako javljaju ruske informativne agencije, u Kijevu se održava zatvorena vanredna sednica parlamenta na kojoj se razmatra aktuelna situacija u zemlji.

Pretpostavlja se da bi jedna od odluka parlamenta moglo da bude uvođenje vanrednog stanja u zemlji. Druga mogućnost je uvođenje vojne uprave

Vojnici uzeli oružje iz baze i mornarničkog centra

Ruski vojnici uzeli su oružje iz radarske baze i ukrajinskog mornaričkog centra za obuku na Krimu i pozvali svoje osoblje da “stane uz legitimne lidere Krima”, javila je jutros ruska novinska agencija Interfaks.

Komunikacija između Krima i ostatka Ukrajine presječena je, javlja "Kijev post". Kako piše list, prekinute su telefonske i internet veze.

Pokušaj otmice ministra policije

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije optužilo je Kijev da su pokušali da kidnapuju ministra policije Krima. U napadu su učestvovali naoružane snage, a prema zvaničnom izveštaju Rusije, ima povrijeđenih.

Kako je objavljeno na sajtu “Glasa Rusije”, ukrajinsko Ministarstvo odbrane je pozvalo rezervne snage da se prijave.

Odluka je donijeta nakon što je ukrajinski Savet juče objavio da vojska mora da bude spremna za borbu i pošto je pojačana bezbjednost oko aerodroma, nuklearnih elektrana i drugih strateških objekata.

Ukrajinski režim, međutim, ističe da se protivi bilo svakom nasilnom rješenju, dodaje “Glas Rusije”.

(Blic.rs/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/av)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook