UKRAJINA/ SVIJET NA IVICI RATA

Putin telefonski poručio Obami da Rusi imaju pravo braniti svoje interese na Krimu i u Istočnoj Ukrajini

Arhiva01.03.14, 23:14h

Ukrajina je večeras zatržila pomoć od EU i NAT0 pakta; SAD i Evropa iznenađene odlukom Rusa da pošalju vojsku u Ukrajinu. Krim pod kontrolom proruskih snaga

putinAmerički predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin večeras su telefonski razgovarali o situaciji u Ukrajini.

Putin je rekao da ima pravo braniti ruske interese na Krimu i u istočnoj Ukrajini. Obama je izrazio zabrinutost zbog ruskih planova za intervencijom u Ukrajini.

Putin je odgovorio da je on zabrinut zbog 'provokativnih zločinačkih' akcija koje poduzimaju desničari i nacionalisti, a koje odobravaju ukrajinske vlasti.

Američka veleposlanica u Ujedinjenim narodima, Samantha Power, zatražila je od UN-a da smjesta pošalje međunarodne promatrače u Ukrajinu.

Ukrajina je službeno zatražila od NATO pakta da 'istraži sve opcije' za zaštitu suverenog teritorija države. Ukrajinski ministar vanjskih poslova izjavio je kako je razgovarao s dužnosnicima SAD-a i EU, te da je potom zatražio pomoć od NATO-a kako bi se Ukrajina obranila od 'ruske agresije'.

Europu i Sjedinjene Države je u subotu iznenadila najava ruske vojne intervencije u Ukrajini, odluka koju je donio Vladimir Putin unatoč upozorenju Baracka Obame da će ju takva operacija skupo stajati.

"Svi su iznenađeni, svi improviziraju", rezimirao je Francois Heisbourg, stručnjak Francuske zaklade za strateška istraživanja, prenosi AFP.

"Za Europu je to najgora kriza nakon završetka hladnog rata", ocijenio je Joerg Forbring, direktor programa za istočnu Europu za German Mashall Fund.
"Problem je što Putin može puno brže djelovati i postići svoje ciljeve od Washingtona ili Europe. Problem za nas je što ne znamo do kuda želi ići. Moramo brzo misliti i spriječiti sličan scenarij u drugim regijama", rekao je Andy Kuchins, direktor programa Rusija-Euroazija u CSIS-u (Centra za međunarodne strateške studije).

Događaji na Krimu podsjećaju na scenarij iz 2008. u Gruziji. Rezultat kratkog petodnevnog rata je bilo moskovsko priznanje neovisnosti dviju proruskih gruzijskih regija, Južne Osetije i Abhazije i raspoređivanje tisuća ruskih vojnika na tim teritorijima.


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook