TURSKI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA

Ahmet Davutoglu u Kievu: Turska podržava teritorijalni integritet Ukrajine

Arhiva01.03.14, 21:47h

Naglasio je da će Turska i u budućnosti sarađivati sa Ukrajinom, jer je, kako je kazao, Ukrajina vrlo važana partner Turske

Davutoglu u Ukrajini

Foto: Anadolija

Turski ministar vanjskih poslova Ahmet Davutoglu, u okviru zvanične posjete Ukrajini, izjavio je da Turska podržava teritorijalni integritet Ukrajine, javlja Anadolu Agency (AA).

Nakon sastanka sa vršiocem dužnosti predsjednika i predsjednikom parlamenta Ukrajine Aleksandrom Turčinovim, Davutoglu je u prisustvu predstavnika tatarskih Turaka sa Krima u ukrajinskom parlamentu Mustafe Abdulcemila Kirimoglua izjavio je da je za Tursku važno da Krim i dalje zadrži svoj autonomni status.

“Za Tursku je značajno i vrlo važno da se zadrži pravni status Krima i da se ojača prisustvo naših zemljaka u tom dijelu Ukrajine. Ukrajina je strateški saradnik Turske, naš veliki susjed i naš prijatelj. Posljednjih 25 godina, Turska i Ukrajina su napravile veliki napredak u međusobnim odnosima”, rekao je Davutoglu.

Naglasio je da će Turska i u budućnosti sarađivati sa Ukrajinom, jer je, kako je kazao, Ukrajina vrlo važan partner Turske.

“Za Tursku su temeljni principi teritorijalni integritet Ukrajine, njeno blagostanje, kao i stabilnost. Turska će sarađivati sa Ukrajinom i u budućnosti. Mir u Ukrajini je za nas vrlo važan”, ocijenio je turski ministar vanjskih poslova.

Izjavio je da je za Tursku važna pozicija tatarskih Turaka sa Krima.

“Još jedan cilj naše posjete su dešavanja na Krimu gdje žive i tatarski Turci. Zanima nas stanje u kojem se oni nalaze. Turska poručuje građanima Krima da će Turska uvijek biti uz Ukrajinu. Turska će uvijek činiti potrebne napore da naši zemljaci na Krimu uživaju svoja prava i slobode”, istakao je Davutoglu.

Kirimoglu je izjavio kako se Krim već sada nalazi pod okupacijom Rusije, koja želi da kontroliše taj dio Ukrajine.

“Krim je praktički već sada pod okupacijom. Bez ikakvog razloga, naš susjed je stavio pravo na naš teritorij. Potrebno je da nam međunarodna zajednica pomogne”, rekao je on.

Planirano je da Davutoglu danas održi sastanak i sa premijerom Arsenijem Jatsenjukom i zamjenikom ministra vanjskih poslova Andrejom Dešitsaom.

(Anadolija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook