NAKON RUSKE ODLUKE O RASPOREĐIVANJU SNAGA

Najavljeni hitni sastanci Vijeća sigurnosti UN-a, EU i NATO-a o Ukrajini!

Arhiva01.03.14, 20:45h

Nakon ruske odluke o raspoređivanju vojske na Krimu u Ukrajini, VSUN-a, NATO i ministri vanjskih poslova EU održat će hitne sastanke

Demonstracije u Kijevu/ Foto: AA Foto: Arhiva

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda održat će večeras hitnu sjednicu kako bi ljalo o krizi u Ukrajini, nakon što je Rusija donijela odluku o mogućem raspoređivanju trupa u ukrajinskoj autonomnoj regiji Krimu, prenosi Anadolu Agency.

Velika Britanija, jedna od stalnih članica VSUN-a, pozvala je na sastanak večeras na kojem će biti riječi o najnovijem razvoju situacije u Ukrajini, u svjetlu pisma koji je Ukrajina uputila Vijeću sigurnosti u petak.

VSUN održao je još jedan hitan sastanak u petak o situaciji u Ukrajini na kojem je rečeno da je važno za sve političke aktere da ulože maksimalne napore i započnu dijalog o rješavanju krize.

Vijeće je sastanak iza zatvorenih vrata u petak održalo na zahtjev stalne ukrajinske misije pri UN-u koja je u pismu tražila od predsjedavajućeg Vijeća hitan sastanak.

“Izražena je podrška jedinstvu, teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine. Vijeće sigurnosti se složilo da je važno da svi politički akteri u Ukrajini ulože maksimalne napore i pozvani su na dijalog koji će uvažavati raznolikost ukrajinskog društva", kazala je Raimonda Murmokaite, stalna predstavnica Litvanije koja trenutno predsjedava tijelom koje čini 15 zemalja članica.

Ambasadorica SAD-a u UN-u je nakon sastanka VSUN-a u petak pozvala Moskvu da povuče svoje vojne snage sa Krima, dok je ruski ambasador u UN-u Vitalij Čurkin kazao da se Rusija ponaša u skladu sa važećim sporazumima o raspoređivanju ruske crnomorkse flote u luci Sevastopolj na Krimu.

Rusija ima pravo veta u Vijeću sigurnosti kojim može blokirati donošenje bilo kakve odluke.

Ministri vanjskih poslova EU-a održat će vanredni sastanak u ponedjeljak kako bi raspravljali o mogućnosti upotrebe vojne sile od strane Rusije u Ukrajini. Kako je javio dopisnik AA iz Bruxellesa, ministri vanjskih poslova EU-a će rapsravljati o najnovijem razvoju događaja na Krimu u pokušaju da dođu do zajedničkog stava EU-a.

U međuvremenu, Litvanija i Latvija pozvale su Sjevernoatlantski savez NATO-a da održi vanrednu sjednicu o sigurnosnoj situaciji u Ukrajini.

"Rusija mora poštovati ukrajinski suverenitet, teritorijalni integritet i granice, uključujući kretanje ruskih snaga u Ukrajini", napisao je na svom Twitter nalogu generalni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen.

Rasmussen  je pozvao na smirivanje situacije na Krimu, naglasivši da "NATO saveznici nastavljaju da prate situaciju".

Ruski parlament je danas odobrio predsjedniku Vladimiru Putinu da može rasporediti vojne snage na poluotoku Krimu u Ukrajini.

(Anadolija)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook