IVO KOMŠIĆ, GRADONAČELNIK SARAJEVA

Da nije bilo referenduma rat u BiH bi bio građansko - vjerski!

Arhiva01.03.14, 16:14h

On je ravan odlukama koje su partizani donijeli na Zasjedanju ZAVNOBiH-a kada je BiH postala ravnopravna, buduća republika unutar buduće Jugoslavije koju su partizani pravili u Jajcu, Mrkonjić- Gradu te Bihaću na svojim konferencijama - mišljenja je Komšić.

IVO KOMŠIĆ NASLOVNA

Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine, 1. mart, sigurno je  najznačajniji datum u savremenoj historiji BiH, kazao je danas novinarima u Sarajevu član ratnog Predsjedništva BiH i sadašnji gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

- On je ravan odlukama koje su partizani donijeli na Zasjedanju ZAVNOBiH-a kada je BiH postala ravnopravna, buduća republika unutar buduće Jugoslavije koju su partizani pravili u Jajcu, Mrkonjić- Gradu te Bihaću na svojim konferencijama - mišljenja je Komšić.

Ustvrdio je da je rat bio projekt za BiH i BiH ga nije mogla izbjeći, samo je bilo pitanje da li će se boriti protiv okupacije BiH s međunarodnim priznanjem BiH ili bez toga.

Podsjetio je da je referendumom odlučeno da BiH ulazi u svoju nezavisnost s međunarodnim priznanjem države što je, kaže Komšić, bilo ključno, ali i da nije bilo referenduma i međunarodnog priznanja u BiH bi bio rat samo bi tada imao drugačiji karakter.

- Ovako u toku rata, boreći se za nezavisnost BiH, mi smo imali međunarodno priznanje i rat u BiH je tretiran kao agresija na BiH. U tome se ogleda značaj ovog datuma i referenduma, jer bi bez referenduma i međunarodnog priznanja rat u BiH bio građansko-vjerski rat - pojasnio je Komšić.

Komšić je prisustvovao današnjoj akademiji u Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu organiziranoj povodom obilježavanja 1.marta, Dana nezavisnosti BiH.

(Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook