MILORAD DODIK, PREDSJEDNIK SNSD-A TVRDI

Nećemo sahraniti radnička prava ni po cijenu da nema aranžamana sa MMF-om!

Arhiva01.03.14, 13:10h

Ističući da MMF daje novac, ali koji se vraća s kamatama, Dodik tvrdi da se ta sredstva daju s pojačanim političkim uvjetima, što je, kaže, jedinstven slučaj da se novac daje s političkim zahtjevima

Milorad Dodik nova

Uvjeti koje pred Bosnu i Hercegovinu postavlja Međunarodni monetarni fond (MMF) nisu fer, realni i korektni i nećemo dozvoliti da se definitivno sahrane radnička prava i po cijenu da nemamo stand-by aranžman s MMF-om - izjavio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Ističući da MMF daje novac, ali koji se vraća s kamatama, Dodik tvrdi da se ta sredstva daju s pojačanim političkim uvjetima, što je, kaže, jedinstven slučaj da se novac daje s političkim zahtjevima.

Nakon što je entitetska premijerka Željka Cvijanović danas potvrdila da je za RS neprihvatljiv Nacrt pisma namjera kada je u pitanju aranžman Bosne i Hergovine s MMF-om, jer je sporno traženje MMF-a da se usvoji već u maju zakon o radu, ali i ne povećavaju plaće ugroženim kategorijama te povećaju akcize u određenom nerealnom roku, Dodik je u izjavi novinarima u Banjoj Luci rekao da bi RS mogla da ispuni i daleko rigoroznije uvjete, ali smatra da nije fer da se na taj način problematiziraju pitanja zakona o radu, te smanjuju plaće.

- Sutra bi, vjerovatno, bio zahtjev da se smanje penzije. I to je jedna spirala koja nema kraja, ako to dozvolite - kazao je.

Stav RS-a je da za budućnost stand-by aranžmana odgovornost snosi MMF, zbog, kako kaže, rigoroznih uvjeta koje postavlja ta finansijska institucija, a ne BiH, koja je željela i još želi razgovore o tom pitanju.

- Ali je nemoguće to prihvatiti pod uvjetima kako je to nametnuto- kazao je Dodik i naveo da RS želi socijalni dijalog i radit će na zakonu o radu, ali u tom moraju biti uključeni svi socijalni partneri.

- Bez radnika u RS-u neće se donijeti zakon o radu i oni će u to biti široko uključeni. Njihova prava koja imamo u savremenim tokovima ekonomije moraju biti uvažavana, a ovo nije upereno ni protiv poslodavaca - tvrdi entitetski predsjednik.

Dodaje da su se mnogi ranije nametnuti uvjeti pokazali kao loši za radnike i ne smije se dozvoliti da se kroz zakon o radu "sahrane radnička prava" i po cijenu da nema aranžmana s MMF-om.

(Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook