NERMIN NIKŠIĆ, PREMIJER FBIH

Učinit ćemo sve da se Bosanci i Hercegovci osjećaju komotno u svojoj domovini

Arhiva01.03.14, 10:14h

Drago mi je da se to u najvećoj mjeri poklapa s programom rada Vlade, s nekim akcijama i djelima koja smo mi preduzeli, a koja nisu više u moći Vlade, to jest u nadležnosti su Parlamenta - kaže Nikšić

Nermin Nikšić nova

S naše strane učinit ćemo sve da stvaramo ambijent u kojem će se Bosanci i Hercegovci osjećati komotno na svakom pedlju svoje zemlje bez obzira kojem se Bogu mole i kojem narodu pripadaju - istakao je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić u razgovoru za Agenciju FENA povodom Dana nezavisnosti BiH.


Dijeleći mišljenje s "iskrenim Bosancima i Hercegovcima koji BiH doživljavaju svojom domovinom" izrazio je nadu da bude još više onih koji Prvi mart zaista doživljavaju praznikom i Bosnu i Hercegovinu svojom domovinom.

U pogledu iskazanih zahtjeva građana, koji od 7. februara izražavaju nezadovoljstvo protestujući u Sarajevu i drugim gradovima Federacije BiH, Vlada FBiH pravila je analizu.

- Drago mi je da se to u najvećoj mjeri poklapa s programom rada Vlade, s nekim akcijama i djelima koja smo mi preduzeli, a koja nisu više u moći Vlade, to jest u nadležnosti su Parlamenta - kaže Nikšić.

Nada se da će svi iz ovoga izvući određene pouke i shvatiti da je dijalog nezamjenjiv, ali i da će se zahtjevi, bez obzira bili realni ili ne, u konačnici morati riješavati u institucijama BiH.

- Kada to shvatimo onda ćemo svi puno lakše i riješavati i shvatati da je dijalog nezamjenjiv - naglasio je federalni premijer.

Komentirajući da li je smanjenje plaća na svim nivoima vlasti, kao jedan od zahtjeva demonstranata, realno očekivati u narednom perodu, podsjeća na činjenicu da se najprije moraju mijenjati zakoni da bi se plate mijenjale, što je, navodi, dugotrajniji proces koji se već jednom radio u Federaciji.

U tom kontekstu smatra da se treba govoriti "o smanjenju primanja", koja su po njegovom mišljenju "u pojedinim kantonima bila bezobrazno enormno visoka", gdje su se naplaćivala prisustva skupštinama, komisijama... Toga, kaže, u Federaciji nema, pri čemu konstatira da i "u Federaciji ima troškova i primanja koja se mogu smanjiti i srezati, te dovesti u puno realnije okvire".

Na upit da li bi se bar jedan od zahtjeva građana ipak mogao uskoro ostvariti, odgovara činjenicom da "ne postoji čarobni štapić" i da je "po spektru zahtjeva to nemoguće riješiti".

- Revizija privatizacije je proces o kojem se godinama priča, a ne ide. Mi smo donijeli zakon i pokrenuli proceduru formiranja Agencije, te imamo ogroman broj prijava koje smo podnijeli o tome. To ništa nije u našoj nadležnosti da bismo mogli to voditi. Možemo vršiti pritisak kao javnost da se taj proces ubrza i da se što prije pred lice pravde izvedu oni koji su odgovorni - kazao je Nikšić.

Također, dodaje, da se trebaju utvrditi i "oni koji su napravili korektnu privatizaciju u skladu sa zakonom da s njih skinemo anatemu u smislu prve asocijacije kada se spomene privatizacija".

Vlada Federacije BiH u smislu zakonskih rješenja, kako je poručio Nikšić, može veoma brzo završiti svoje procese i procedure, a onda će "loptica pasti Parlamentima, što će se također pratiti".

Govoreći o mladima, koji su zabrinuti zbog nepotpune implementacije Bolonjskog procesa, navodi da je Federalna vlada kroz svoje uredbe to implementirala. Problem neakreditiranih visokoškolskih institucija tvrdi da se teško može riješiti bez promjene političkog sistema u entitetima i BiH.

Odgovarajući na pitanje da li bi izmjene i dopune Okvirnog zakona o visokoškolskom obrazovanju donekle riješile problem neakreditiranih univerziteta u Federaciji, objašnjava da se već šest mjeseci nije sastao Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH zbog čega je to problem ustavnopravnog uređenja BiH.

- Ja bih bio prvi, koji bi bio spreman da se potpišem sa svim građanima BiH koji bi u tom pravcu dali inicijativu, ali svi znamo da za to treba dvije trećine u oba doma Parlamentarne skupštine BiH. To u ovom trenutku nije realno - zaključio je Nikšić.

Na kraju razgovora za Fenu, federalni premijer osvrnuo se na pozitivne događaje u ekonomiji, o kojima, smatra, niko ne priča, navodeći niz pozitivnih pokazatelja, među kojima je i taj da "danas obilježavamo završetak građevinskih radova na najdužem tunelu, koji su uradili domaći radnici i domaće kompanije".

- U prošloj godini imali smo za 7,5 posto povećan obim industrijske proizvodnje u BiH. Povećali smo izvoz, a smanjili uvoz, te smo u decembru prošle godine imali 2.000 novih uposlenih - podsjetio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić.

(Fena)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook