CCI REAGUJE NA INCIDENT U MOSTARU

Zatečeni smo odlukom da se medijima zabrani praćenje sjednice Skupštine HNK

Arhiva28.02.14, 11:56h

Nisam upoznata pod kojim se uvjetima može zatvoriti sjednica Skupštine, ali ako je dopušteno da ostanu predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija, onda je to neki poluzatvoreni tip zabrane, kaže glasnogovornica nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa Majda Behrem - Stojanov

CCIGlasnogovornica nevladine organizacije Centri civilnih inicijativa (CCI) Majda Behrem - Stojanov kazala je kako je zatečena odlukom Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) da sa sjednice izbace predstavnici medija.

Ona je u izjavi za Fenu kazala kako je javnost rada institucija vlasti, pogotovo zakonodavnih tijela, jedan od osnovnih principa kojima bi se predstavnici vlasti trebali rukovoditi.

- Nisam upoznata pod kojim se uvjetima može zatvoriti sjednica Skupštine, ali ako je dopušteno da ostanu predstavnici nevladinih i međunarodnih organizacija, onda je to neki poluzatvoreni tip zabrane. Predstavnici tih organizacija svakako će iznijeti informacije o radu s te sjednice i zato ne mogu dokučiti zašto bi u ovom slučaju medijima bilo uskraćeno pravo da prisustvuju sjednici i informiraju javnost - kazala je Behrem - Stojanov i dodala kako je ovakav potez posebice nerazumljiv u trenutku kada cjelokupna javnost zainteresirana za rad i odluke predstavnika vlasti.

Sjednica Skupštine HNŽ-a počela je jutros u Mostaru, a nakon što je usvojen dnevni red novinarima i predstavnicima građana naloženo je da napuste dvoranu u kojoj se održava sjednica županijske Skupštine.

Na dnevnom redu sjednice je, između ostalog,, nacrt županijskog proračuna za 2014. godinu, informacija o prosvjedima u Mostaru 7. februara te Prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: JUTROS U DOMU HERCEGA STJEPANA KOSAČE U MOSTARU: Incident na početku zasjedanja Skupštine HNK: Novinari i građani izbačeni sa sjednice!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook