JUTROS U DOMU HERCEGA STJEPANA KOSAČE U MOSTARU

Incident na početku zasjedanja Skupštine HNK: Novinari i građani izbačeni sa sjednice!

Arhiva28.02.14, 11:00h

Jelovac je prije desetak dana, prilikom razgovora s predstavnicima Plenuma, kazao kako je Skupština HNŽ-a uvijek bila otvorena za sve građane te ih je pozvao da nazoče budućim sjednicama tog zakonodavnog tijela

skupština HNK

Jutros je u Mostaru započela sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije na kojoj bi se trebali raspravljati zahtjevi Plenuma građana i građanki Mostara.

Mešutim, novinari i predstavnici Plenuma građana i građanki Mostara izbačeni su sa sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) bez obrazloženja.

Naime, odmah nakon obraćanja predstavnika Plenuma Zdenka Bubaša sjednica je prekinuta jer su nakon njega još dva predstavnika Plenuma htjela obratiti zastupnicima Skupštine, što im nije dozvolio predsjedavajući Skupštine Ramiz Jelovac. Uzeta je stanka od 15 minuta.

Inače, Bubaš je, obraćajući se zastupnicima, zatražio da Skupština raspravlja o sva četiri zahtjeva Plenuma koja su uputili, a ne samo o dva. Naime, u najavi današnje sjednice stoji kako će se samo razmatrati Prijedlog zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i obitelji s djecom te službeno izvješće županijskog MUP-a o prosvjedima u Mostaru 7. februara. No, neće se raspravljati o zahtjevu koji se odnosi na ukidanje paušala i beneficija političarima kao i usklađivanje njihovih plaća s prosječnim radničkim plaćama kao ni o zahtjevu za smjenu Vlade HNŽ-a.

Zastupnici SBB-a, SDP-a i SDA, uoči rasprave o dnevnom redu, ipak su zatražili da se danas raspravlja i o usklađivanju plaća zastupnika te o ukidanju tzv „bijelog kruha“.

Današnjom sjednicom predsjedava Ramiz Jelovaz koji je nedavno dao ostavku na funkciju predsjednika županijske Skupštine.

Nakon što je usvojen dnevni red novinarima i predstavnicima građana naloženo je da napuste dvoranu u kojoj se održava sjednica županijske Skupštine.

Predsjedavajući Skupštine HNŽ-a Ramiz Jelovac kazao je da će novinari, po završetku sjednice, moći dobiti izjave.

Ostanak na sjednici dopušten je predstavnicima nevladinih i međunarodnih organizacija.

Podsjećamo, Jelovac je prije sedam dana podnio ostavku na dužnost predsjedavajućeg županijske Skupštine, ali je nastavio obnašati tu dužnost jer Klub Bošnjaka nije zauzeo stav o njegovoj ostavci.

Također, Jelovac je prije desetak dana, prilikom razgovora s predstavnicima Plenuma, kazao kako je Skupština HNŽ-a uvijek bila otvorena za sve građane te ih je pozvao da nazoče budućim sjednicama tog zakonodavnog tijela.

Sjednica se održava u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače jer je zgrada Skupštine prije dvadeset dana zapaljena u protestima.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook