GLAVNI SEKRETAR ANDERS FOGH RASMUSSEN

NATO počeo pripremati potpuno povlačenje svojih trupa iz Afganistana

Arhiva27.02.14, 21:49h

Već mjesecima predsjednik Hamid Karzai odbija potpisati bilateralni sigurnosni sporazum o američkoj prisutnosti u zemlji poslije završetka misije NATO-a u decembru

NATO vojniciNATO je u četvrtak odlučio da pripremi "sve opcije", među kojim i "potpuno povlačenje" svojih trupa iz Afganistana, budući da do sada nije postignut sporazum s Kabulom o ostanku stranih snaga poslije 2014. godine.

- Dogovorili smo se da je neophodno pripremiti sve eventualnosti, računajući i mogućnost da nećemo ostati u Afganistanu poslije 2014. godine - izjavio je glavni sekretar NATO-a Anders Fogh Rasmussen nakon sjednice ministara odbrane Atlantskog saveza.

Već mjesecima, predsjednik Hamid Karzai odbija potpisati bilateralni sigurnosni sporazum o američkoj prisutnosti u zemlji poslije završetka misije NATO-a u decembru. On ostavlja to pitanje svom nasljedniku koji će biti izabran u aprilu.

Američki predsjednik Barack Obama mu je telefonirao početkom sedmice da ga upozori da SAD priprema potpuno vojno povlačenje iz Afganistana krajem 2014. godine ostavljajući otvorenom mogućnost potpisivanja sporazuma o sigurnosti "kasnije ove godine".

- Bez zakonskog okvira, jednostavno ne može biti prisustva NATO-a poslije 2014. - kazao je u četvrtak Rasmussen.

- To nije rješenje koje smatramno najboljim za afganistanski narod - dodao je on.

SAD i NATO žele zadržati jedan kontingent od 8.000 do 12.000 ljudi u Afganistanu poslije 2014. godine kako bi obučavali afganistanske snage i izvodili protuterorističke operacije.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook