DETALJI MONSTRUOZNOG ZLOČINA U HADŽIĆIMA

Očuh ubio četverogodišnjeg dječaka, jer je ličio na oca!?

Arhiva27.02.14, 18:33h

Kako je medijima ispričao komšija Amel Merdanović, četverogodišnjem dječaku koji je prejučer zadavljen u Hadžićima, prije dva mjeseca, bila je slomljena ruka

policija ks novaPostupajući tužitelj Kantonalnog tužiteljstva Sarajevo saslušao je osumnjičene u vezi sa slučajem ubistva četverogodišnjeg dječaka u naselju Garevci, općina Hadžići, potvrdio je Feni glasnogovornik ovog tužiteljstva Alem Hamzić.

Kazao je da za jednu osobu nije bilo zakonskog osnova za daljnje zadržavanje (brat dječakove majke), a da je za ostale četiri - majku dječaka i njenog nevjenčanog supruga, te djeda i nanu, donesena naredba za provođenje istrage zbog krivičnog djela okrutno ubistvo.

Istovremeno, postupajući tužitelj uputio je prijedlog za određievanje mjere pritvora za spomenute četiri osobe Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Kako su mediji prenijeli, u srijedu je policija u Zenici uhapsila Saliha Arnautovića iz Travnika, nastanjenog u Sarajevu, zbog sumnje da je ubio četvorogodišnjeg dječaka, sina njegove nevjenčane supruge Ene Lipe.

Za ovo svirepo ubistvo, koje se dogodilo u naselju Garevci, u sarajevskoj općini Hadžići, osim Arnautovića, osumnjičeni su i privedeni dječakova majka Ena Lipa, djed Emir Lipa, dajdža Kenan Lipa i nana Munira Lipa.

Inače, ovaj je slučaj je policiji prijavljen u utorak u poslijepodnevnim satima, nakon što je dječak dovezen u Dom zdravlja u Hadžićima, gdje je nakon ljekarskog pregleda konstatirana smrt koja je nastupila nasilnim putem.

Kako je medijima ispričao komšija Amel Merdanović, četverogodišnjem dječaku koji je prejučer zadavljen u Hadžićima, prije dva mjeseca, bila je slomljena ruka.

Merdanović kaže da je otac djece nedavno dolazio i svađao se s Enom jer je htio djecu uzeti sebi, ali mu ona to nije dopustila.

"I djed Emir je, kako sam čuo, često bio pijan. Ali, on je pozvao komšiju koji ima auto da odveze četvorogodišnjaka u Dom zdravlja. Očuh je, pak, biciklom sinoć (preksinoć, op. aut.) pobjegao iz kuće, a policija se odmah dala u potragu za njim. U kući, osim Kenana, Eninog brata, niko ne radi. Policija im je i ranije nekoliko puta dolazila jer su krali struju od komšije. Ova kuća nije njihova nego su se nakon agresije uselili u jednu od srpskih kuća", pojasnio je Merdanović, dodajući da je porodica Lipa u ratu izbjegla iz Foče.

Kako se nezvanično saznaje, tokom saslušanja i u policiji Ena je rekla da je njen nevjenčani suprug duže vrijeme maltretirao njenog sina "jer liči na oca".

Podsjećamo, uposlenici Doma zdravlja Hadžići obavijestili su Četvrtu policijsku upravu (IV PU) da je dovezeno dijete bez znakova života.

Tom prilikom ljekar - mrtvozornik konstatovao je da je dijete rođeno 2010. godine preminulo prije dolaska u Dom zdravlja, te da ima vidne povrede koje ukazuju da se radi najvjerovatnije o nasilnoj smrti, saopćeno je iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS).

Tom prilikom L.E., koji je dovezao beživotno tijelo djeteta izjavio je policijskim službenicima da živi u porodičnom domaćinstvu sa suprugom L.M., sinom L.K., kćerkom L.E. i njeno dvoje djece, te da je u kući zatekao četverogodišnje dijete bez vidnih znakova života i da mu je pokušao pružiti prvu pomoć, a zatim ga dovezao u Dom zdravlja “Hadžići”.

U kući koju koristi L.E., ulica Garovci, općina Hadžići, uviđaj su obavili tužilac Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu, policijski službenici MUP-a Kantona Sarajevo i sudski vještak medicinske struke, koji je konstatovao da je smrt najvjerovatnije nastupila nasilno - davljenjem.

Preksinoć u 20.50 sati sati, lišeni su slobode L.E., rođena 1989. godine u Foči, L.E., rođen 1957. u Višegradu, L.M., rođena 1952. u Foči i L.K., rođen 1982. u Foči, svi nastanjeni u Hadžićima, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo ubistvo.

U spomenutom domaćinstvu se nalazilo i petogodišnje dijete od L.E., koje je prevezeno u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, radi preventivnog ljekarskog pregleda, a Centar za socijalni rad se uključio u rad, te preuzeo dalju brigu o djetetu.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook