BILJANA PLAVŠIĆ UOČI 1. MARTA

Mi Srbi nismo znali ništa, a desilo se sve ono što je Alija zapisao u Islamskoj deklaraciji...

Arhiva27.02.14, 18:14h

Navodeći da je na svim nivoima vlasti dolazilo do preglasavanja Srba, Plavšićeva je naglasila da je bila jedna od optimista koji su se nadali da će zdrav razum da pobijedi i da će muslimanski intelektualci reći da to nije po ustavu, ali, kaže, ništa od toga se nije desilo...

biljana plavšić novaBivša predsjednica Republike Srpske Biljana Plavšić rekla je Srni da je na referendumu o nezavisnosti BiH, 1. marta 1992. godine došlo do preglasavanja i prevare Srba, te da se desilo ono što je Alija Izetbegović zapisao u Islamskoj deklaraciji, prenose Nezavisne.

- Izetbegović nije imao vremena da biološkim putem dobije i dočeka ono što je u svojoj deklaraciji napisao, a to je - kada bude 51 odsto muslimanske populacije, BiH će biti islamska republika. S toga je bio potpomognut strancima, koji su, inače, imali u planu raspad Jugoslavije, rekla je Plavšićeva. 

Navodeći da je na svim nivoima vlasti dolazilo do preglasavanja Srba, Plavšićeva je naglasila da je bila jedna od optimista, koji su se nadali da će zdrav razum da pobijedi i da će muslimanski intelektualci reći da to nije po ustavu, ali ništa od toga se nije desilo.

- Oni su to spremali i sve se znalo, a mi Srbi nismo znali ništa. Ja sam još bila i optimista, nadala se, s njima sam išla u školu, drugovala, studirala, mislila sam da je nemoguće da se to desi, ali dešavalo se ono što je bilo zapisano u Deklaraciji Alije Izetbegovića, istakla je Plavšićeva.

Prema njenim riječima, to je sve bila posljedica jedne prevare u tadašnjoj skupštini BiH, kada su muslimanski i hrvatski poslanici tokom noći izglasali referendum i to nakon što je tadašnji predsjednik parlamenta Momčilo Krajišnik prekinuo sjednicu, koja je zašla duboko u noć, i zakazao njen nastavak za sutra.

- Sutradan, u 11.00 časova, ulazim u zgradu parlamenta, a oni mi kažu 'nema nastavka sjednice, sve je gotovo, sve izglasano'. Nisam znala ni šta ni kako... Kasnije sam saznala - kada je Krajišnik predložio da sjednica bude nastavljena sutradan, u sali su ostali muslimanski i hrvatski poslanici, a umjesto Krajišnika postavili su potpredsjednika da vodi sjednicu i izglasali referendum, navela je ona.

Plavšićeva se prisjetila i riječi jednog njenog dobrog kolege na fakultetu, muslimana, koji joj je, tvrdi, tih dana govorio: "Ja ne znam, Biljana, šta još treba da vam se desi, pa da otvorite oči".

- On je valjda procjenjivao Srbe kroz mene, jer ja sam govorila da će biti intelektualaca sa Pravnog fakulteta koji će reći da takav način donošenja odluka nije po ustavu, da mora da bude konsenzus u svim institucijama. Ali, ništa od toga se nije desilo, tih intelektualaca nije bilo, kaže Plavšićeva.

Ona je naglasila da je kod nje uvijek tinjala nada da njene kolege muslimani, intelektualci, ne mogu to da prihvate, jer vijekovima se živjelo zajedno u Sarajevu, ali desilo se suprotno.

(Nezavisne/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook