NAKON POSLJEDNJEG DEBAKLA SA BH. LIDERIMA

Evropska unija ipak nije digla ruke od BiH, traži se novi model za rješavanje pitanja Sejdić-Finci

Arhiva27.02.14, 13:39h

Novi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini pokazuje kako Brisel želi, uprkos paralizi evropskih integracija zbog pitanja „Sejdić-Finci“, intenzivirati odnose sa našom zemljom tamo gdje je to moguće, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria NAP Igor Davidović, ambasador BiH pri Evropskoj uniji u Briselu

Igor DavidovićNovi pristup Evropske unije prema Bosni i Hercegovini pokazuje kako Brisel želi, uprkos paralizi evropskih integracija zbog pitanja „Sejdić-Finci“, intenzivirati odnose sa našom zemljom tamo gdje je to moguće, izjavio je u ekskluzivnom razgovoru za bh. novinsku agenciju Patria NAP Igor Davidović, ambasador BiH pri Evropskoj uniji u Briselu.

Davidović, jedan od najagilnijih bh. ambasadora i bivši pregovarač BiH sa EU o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju u tome vidi šansu za našu zemlju.

- Evropska unija nije digla ruke od BiH, a ni od priče o Sejdić-Finci. Ali, traži se neki drugi model kako bi intenzivirali odnose u dijelu gdje je to moguće. Provođenje presude „Sejdić-Finci“ je dato u nadležnost lolaknim strukturama, a i to i dalje ostaje obaveza – kaže Davidović.

Prema njegovim riječima, u tom novom pristupu koji je najavio komesar za proširenje EU Štefan File, a koji će u fokusu imati ekonomiju, prepoznaje se ono što je i ranije bilo ugrađenno u strukture odnosa BiH.

- To će sada biti intenzivirano. Lično smatram da se u svakoj situaciji mora naći izlaz koji je podjednako dobar za sve strane i ne vidim zašto ne bismo pojačali ekonomske odnose sa EU i rekonstrukciju i reforme tamo gdje je to moguće. Zašto ne bismo to radili sa EU i uz njihovu pomoć i uporno insistirali da se IPA fondovi iskoriste u punom kapacitetu – navodi on. 

Na pitanje kako je posljednji neuspjeh u pregovorima o Sejdić-Finci i odluka komesara Filea da se povuče dočekan u Briselu, Davidović ističe da je evidentno razočarenje i zabrinutost.

- Očigledna je zabrinutost evropskih institucija i formu, posebno Evropske komisije i zato je moguće da se BiH ubrzo ponovo nađe na dnevnom redu Vijeća za vanjske poslove. Nema novog optimizma, ali i ovdje su svi realistični i zato je tu ovaj novi pristup. Ima različih opcija i država članica koje pokušavaju inicirati procese koji će deblokirati evropske integracije i put BiH ka EU – navodi on.

Odgovorajući na pitanje, koliko BiH znači otvaranje dijaloga o pravosuđu, pa i ovaj novi ekonomski dijalog, kada država ostaje blokirana bez mogućnosti da zvanično podnese zahtjev za članstvo, Davidović kaže da je bolje forsirati moguće nego ne raditi ništa.

- Bilo bi mi drago kada bismo mogli umjesto uslovljavanja jednim segmetu u kojem je blokiran cijeli paket ići naprijed tamo gdje možemo – kaže Davidović.

Prema njegovim procjenama, izbori za Evropski parlament u maju, te opći izbori u oktobru u BiH će sigurno negativno utjecati na dinamiku bh. integracija.

To je vrlo realan problem. Imamo izbore za EP u maju, pa procesudu za novu komisiju i to traje nekoliko mjeseci. U to vrijeme i mi u BiH imamo izbore u oktobru. Mislim da ćemo dobar dio vremena provesti u upoznavanju partnera sa obje strane. Uvjeren sam da će agenda biti ista, ali moguće promjene intenziteta. Kakav će nova Evropska komisija imati odnos prema proširenju EU vidjet ćemo – kaže Davidović.

(Nap.ba/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook