'SVE DRUGO JE ZLOČIN PREMA NARODU I DRŽAVI'

Prvi mart: Samo zajednička lista može odbraniti BiH u RS-u

Arhiva27.02.14, 12:28h

Koalicija nevladinih organizacija „Prvi mart“ nedavno je okupila lokalne predstavnike političkih partija u Vogošći, zajednici u kojoj živi značajna kategorija raseljenih iz entiteta Republika Srpska da bi razgovarale o zajedničkoj listi za izbore za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu RS-a

'Prvi mart'Koalicija nevladinih organizacija „Prvi mart“ nedavno je okupila lokalne predstavnike političkih partija u Vogošći, zajednici u kojoj živi značajna kategorija raseljenih iz entiteta Republika Srpska da bi razgovarale o zajedničkoj listi za izbore za Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine i Narodnu skupštinu RS-a. U „Prvom martu“ ove razgovore smatraju velikim uspjehom i korakom ka konačnom cilju- ulaskom s tri zastupnika sa zajedničke liste probosanskih stranaka u parlament BiH te deset zastupnika u NSRS-u.

Emir Suljagić, koordinator „Prvog marta“, kaže da je „matematika takva da je sve osim zajedničke liste probosanskih partija u entitetu RS zločin prema narodu i državi“.

- I to dijelu naroda koji je jednom već izgubio sve. I ne razumijem kako je bilo ko od ljudi koji su do sada donosili odluke da tih pet ili šest partija nastupaju odvojeno može mirno spavati, s obzirom na to koliko je to kontraproduktivno, toliko protiv interesa ove zemlje i svih njenih građana. Mene bi na njihovom mjestu i u snu proganjale sjene onih koji su svoje živote dali za drugačiju zemlju, zemlju koju možemo ostvariti na ovaj način - izjavio je Suljagić za Agenciju  Fena.

Što se tiče izmjena Zakona o prebivalištu koji se nalazi pred usvajanjem u Domu naroda PSBiH, Suljagić kaže „Prvi mart“ i dalje čvrsto stoji na svojoj poziciji kritike takvog rješenja.

- Mislimo da je to po sadržaju zločinački zakon, mislimo da je u proceduralnom smislu potpuno pogubno ovakav, sistemski zakon usvajati u hitnoj proceduri i mislimo da svi koji su svojim činjenjem ili nečinjenjem pridonijeli tome da je ovaj prijedlog zakona u ovoj tački u proceduri treba da se stide. Istovremeno, smatramo da ništa u odnosima između etabliranih političkih aktera neće biti isto poslije izvjesne propasti ovog zakona.

Prvo, mislim da se trenutno radi na većini koja će glasati protiv ovog zakona i onemogućiti njegovo usvajanje. Drugo, neke političke partije i njihovi lideri, kao što su HDZBiH i Dragan Čović više ne mogu biti legitimni sagovornici probosanskim partijama: s jedne strane kukati protiv imaginarne majorizacije, a s druge podruku s Miloradom Dodikom provoditi politiku institucionalnog preglasavanja na ovako važnoj temi nije održivo i mi u „Prvom martu“ ćemo učiniti sve da poslije općih izbora 2014. godine do nepodnošljivosti podignemo političku cijenu flertovanja ili pregovaranja o vlasti sa Čovićem. Jasno je da nije moguće razgovarati i pregovarati s politikom getoizacije drugih etničkih skupina i onih koji se osjećaju prevashodno kao građani, koju vodi Čović po Dodikovom diktatu- rekao je Suljagić.

Na pitanje kako komentira činjenicu da je Dom naroda PSBiH blokiran jer tri bošnjačka delegata - Sulejman Tihić, Nermina Kapetanović i Hasan Bećirović ne dolaze na sjednice što za posljedicu ima nedostatak kvoruma za rad, Suljagić odgovara da blokade Doma naroda BiH - nema.

- Koliko vidim, troje delegata nisu u stanju prisustvovati iz zdravstvenih razloga, ali imaju našu jasnu i otvorenu podršku da blokiraju i bojkotuju Dom naroda sve dok je prijedlog izmjena Zakona o prebivalištu na dnevnom redu u ovom sadržaju i u ovoj proceduri. U blokadi je Predstavnički dom jer poslanici SNSD-a dođu na sjednicu i otvoreno kažu: ovaj zakon ne može biti usvojen, kao što je slučaj sa Zakonom o sprečavanju pranja novca. Od propasti tog zakona ova zemlja će imati samo štetu, od neusvajanja Zakona o prebivalištu ima samo koristi. Zašto SNSD glasa protiv zakonskog okvira koji će omogućiti efikasniju borbu protiv pranja novca je već pitanje koje treba da im postavi njihovo biračko tijelo. Mi u "Prvom martu" nećemo dopustiti da bude usvojen zakon koji od tri i po miliona građana ove zemlje čini osumnjičene samo zato što Dodik ne može prežaliti izborni poraz u Srebrenici i zato što Sredoje Nović želi administrativni instrument da dovrši ono što je započeo u Službi državne bezbjednosti  u Banjoj Luci 1992. godine.

 

(FENA/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook