RASPOREĐENI DUŽ UKRAJINSKE GRANICE

Ruski avioni stavljeni u stanje borbene gotovosti

Arhiva27.02.14, 10:49h

Borbeni avioni raspoređeni duž zapadne ruske granice su danas stavljeni u stanje borbene gotovosti, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane

MiG-29M2Borbeni avioni raspoređeni duž zapadne ruske granice su danas stavljeni u stanje borbene gotovosti, saopćilo je rusko Ministarstvo odbrane.

-Ti avioni u pograničnim područjima sprovode konstantne patrole iz zraka. Čim su obavještene o stanju borbene gotovosti, zrakoplovne snage u zapadnom vojnom okrugu su naložile polijetanje aviona prema bazama - navodi se u saopćenju koje je preneo Interfaks.

Istovremeno mornari ruske Baltičke i Sjeverne flote su započeli ukrcavanje na vojne brodove, u sklopu naređenja ruskog predsjednika Vladimira Putina da se održe hitne vojne vježbe kako bi se provjerila borbena gotovost ruskih oružanih snaga na zapadu te zemlje.

Kako su agenciji Itar-Tass rekli zvaničnici Ministarstva odbrane, istovremeno su zrakoplovne trupe krenule prema vojnom aerodromu kako bi se ukrcali na avione. Njihova destinacija bit će poznata tek nakon što avioni polete, saopćila je pres-služba Ministarstva.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, koji je jučer objavio Putinovo naređenje o hitnim vojnim vježbama na zapadu zemlje, izjavio je tom prilikom: "Pažljivo pratimo ono što se dešava na Krimu, šta se dešava oko Crnomorske flote".

On je dodao da Rusija "preduzima mjere koje bi garantirale sigurnost objekata, infrastrukture i arsenala u Crnomorskoj floti", prenijela je agencija RIA Novosti.

Šojgu je najavio da će vježbe trajati do 3. marta i da će se obavljati u dvije faze, uz učešće 150.000 vojnika. U drugoj fazi učestvovat će ruska Sjeverna i Baltička flota, prenosi Tanjug.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook