UDOVOLJENO ZAHTJEVIMA GRAĐANA

Skupština BPK Goražde ukinula "bijeli hljeb' i smanjila plaće zvaničnicima i poslanicima za 10 posto

Arhiva26.02.14, 17:17h

Skupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je set odluka kao odgovor na zahtjeve građana

goražde novaSkupština Bosansko-podrinjskog kantona Goražde na današnjoj sjednici usvojila je set odluka kao odgovor na zahtjeve građana.

Na početku današnjeg zasjedanja, verifikovan je mandat novom poslaniku SBB-a u Skupštini BPK Nihadu Gabeli.

Poštujući obavezu s prethodnog redovnog zasjedanja, Skupština se izjasnila i o prijedlogu zaključaka koji se odnose na daljnje aktivnosti Bosansko-podrinjskog kantona Goražde po pitanju imovine u njegovom vlasništvu koja se nalazi u Srbiji, Crnoj Gori i Hrvatskoj.

Većinom glasova, prihvaćen je set zaključaka koji su predložile Ustavna i zakonodavno-pravna komisija i Komisija za sigurnost, nadzor nad radom policije, borbu protiv korupcije i pitanja iz nadležnosti inspkcijskih organa Skupštine BPK-a Goražde.

Skupština je s dnevnog reda današnje sjednice skinula Prijedlog zakona o državnoj službi BPK Goražde, kao i Prijedlog odluke o potvrđivanju Odluke Premijera BPK Goražde o smjeni kantonalnog pravobranioca.

Dogovoreno je da će se Prijedlog zakona o državnoj službi ponovo naći u skupštinskoj proceduri nakon provođenja još jedne javne rasprave u Goraždu, koja bi trebala biti održana u roku dvije sedmice.

Premijer BPK Goražde Emir Frašto u svom uvodnom izlaganju upoznao je Skupštinu i predstavnike plenuma, te formalnih i neformalnih grupa građana o interventnim mjerama koje kantonalna Vlada namjerava poduzeti u narednom periodu radi poboljšanja opće socio-ekonomske situacije na području ovog kantona.

Skupštini su se pojedinačno obratili i predstavnici Koordinacije boračkih udruženja, plenuma građana i Sindikata penzionera koji su iznijeli svoje zahtjeve.

Kao odgovor na veliki dio iznesenih zahtjeva građana Skupština je, nakon rasprave, donijela i nekoliko odluka čiji je predlagač Vlada BPK Goražde.

Donesena je Odluka o interventnim mjerama zaštite građanskih, ekonomskih i socijalnih prava, kao i Odluku o utvrđivanju prava vlasništva nad potkrovnim stanovima i poslovnim prostorima u ulicama Maršala Tita, Meha Drljevića i Jusufa Duhovića.

Uz amandmane Kluba Stranke za BiH koji se odnose na ukidanje troškova službenih mobilnih telefona i smanjenje troškova reprezentacije, Skupština je usvojila Odluku o ukidanju prava na plaću izabranim zvaničnicima po isteku mandata, umanjenju plaća izabranim zvaničnicima i poslanicima za 10 posto, kao i ukidanju plaćanja komisija i radnih tijela za izabrane zvaničnike i državne službenike koji su u stalnom radnom odnosu.

Donesena je i odluka kojom je od kantonalne Agencije za privatizaciju zatraženo da Vladi i Skupštini dostavi detaljan pregled svih privatizacijskih ugovora sklopljenih u periodu od 1. januara 1996. do 31. decembra 2012.

Obzirom da se radilo o manjim izmjenama, Skupština je u skraćenoj proceduri donijela Zakon o dopunama Zakona o socijalnoj zaštiti, zaštiti civilnih žrtava rata i zaštiti porodica s djecom BPK Goražde.

Usvojen je i Izvještaj o izvršenju Finansijskog plana prihoda i rashoda JU Služba za zapošljavanje BPK Goražde za periodod 1. januara do 30. juna 2013., kao i Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana za 2013.

U okviru posljednje tačke dnevnog reda, Skupština je raspravljala i o zaključcima Vlade BPK Goražde vezano za aktuelnu problematiku u JU Dom za stara i iznemogla lica te zaključila da je potrebno održati tematsku sjednicu o ovoj temi do kraja marta, na kojoj će biti razmatran i prijedlog mjera Vlade za prevazilaženje problema u toj javnoj ustanovi, saopćeno je iz Vlade BPK Goražde.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook