VIDEO/ JEDAN OD NAJVEĆIH

Preminuo slavni gitarista Paco de Lucia

Arhiva26.02.14, 10:50h

Smrt jednog od najvećih i najslavnijih flamenko gitarista objavio je gradonačelnikov ured Pacovog rodnog grada Algericas u južnoj Španiji, dodavši kako je preminuo u meksičkom Cancunu

Paco de LuciaSlavni flamenko gitarista Paco de Lucia preminuo je u srijedu u Meksiku u 66. godini života

Smrt jednog od najvećih i najslavnijih flamenko gitarista objavio je gradonačelnikov ured Pacovog rodnog grada Algericas u južnoj Španiji, dodavši kako je preminuo u meksičkom Cancunu.

Paco de Lucia započeo je svoj gitaristički put u dobi od šest godina pod vodstvom oca Antonija Sáncheza i brata Ramóna de Algecirasa. Do 1967. godine bio je prateći gitarista drugim flamenco gitaristima, nakon čega započinje svoju solo karijeru. Iste godine izdaje i svoju prvu ploču.

Godine 1973. De Lucia snima pjesmu 'Entre Dos Aguas' koja je na vrhu španske top ljestvice punih 20 sedmica, nakon čega kreće njegova međunarodna slava. Pravi proboj dogodio se 1981. kada je objavio album 'Friday Night in San Francisco' na kojem su sudjelovali i John McLaughlin i Al Di Meola. Godine 1995. zajedno s Bryanom Adamsom snimio je pjesmu i video 'Have You Ever Really Loved A Woman' na soundtracku za film 'Don Juan DeMarco'.

Paco de Lucía smatra se jednim od najvećih imena unutar španske muzike 20. stoljeća. Bogateći flamenco, proširio je tehničke i muzičke granice na gitari.

(Tportal.hr, DEPO PORTAL BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook