VIDEO/ NAPRAVIO KRATER 40 METARA ŠIROK

Snimljen najjači udar meteora u Mjesec ikad, jedna je eksploziji 15 tona TNT-a

Arhiva26.02.14, 08:24h

Za usporedbu, asteroid koji je eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska u februaru prošle godine bio je, vjeruje se, širok 20 metara, a težak 13.000 tona

meteor MjesecOpservatorij MIDAS objavio je nevjerovatnu snimku koja prikazuje kako se meteor veličine frižidera težak oko 400 kilograma, strmoglavio prema Mjesecu i udario u njega pri brzini od 61.000 kilometara na sat. To je najveći sudar meteora s Mjesecom ikad snimljen, te je čak deset puta snažniji od svih prethodno snimljenih. Meteor je iza sebe ostavio krater širok 40 metara.

- U tom trenutku sam znao da sam vidio vrlo rijedak i nevjerovatan događaj - kazao je profesor Jose Maria Madiedo sa Univerziteta Huelva.

Udar se dogodio 11. septembra 2013. godine, ali je objavljen tek prekjučer.

Inače, projekt MIDAS proučava udare na Mjesec od 2009. godine, a naučnici tvrde da je ovaj oslobodio energiju jednaku 15 tona TNT-a.

Eksplozija je bila toliko snažna da bi bila vidljiva golim okom sa Zemlje, ali ovaj udar meteora se dogodio na mračnoj strani Mjeseca.

Za usporedbu, asteroid koji je eksplodirao iznad ruskog grada Čeljabinska u februaru prošle godine bio je, vjeruje se, širok 20 metara, a težak 13.000 tona.

(Jutarnji.hr, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook