JOŠ JEDAN USPJEH GRAĐANA

Općinsko vijeće Gradačca udovoljilo zahtjevima Plenuma

Arhiva25.02.14, 21:30h

Odlučeno je da se prema županijskim i entitetskim organima vlasti upute zahtjevi koji su u njihovoj nadležnosti, a to su: besplatna zdravstvena zaštita za sve građane, ukidanje tzv. zdravstvenih markica koje su "nezakonito uvedene", te da se odmah pokrene postupak revizije privatizacije i utvrđivanje odgovornosti za njezin neuspjeh

GradačacOpćinsko vijeće Gradačac na današnjoj izvanrednoj sjednici jednoglasno je prihvatilo zaključke koje su zajednički donijeli kolegij općinskog načelnika, predstavnici plenuma građana i zastupnički klubova, a u vezi nedavnih prosvjeda građana Gradačca.

Odlučeno je da se prema županijskim i entitetskim organima vlasti upute zahtjevi koji su u njihovoj nadležnosti, a to su: besplatna zdravstvena zaštita za sve građane, ukidanje tzv. zdravstvenih markica koje su "nezakonito uvedene", te da se odmah pokrene postupak revizije privatizacije i utvrđivanje odgovornosti za njezin neuspjeh.

Također se traži izmjena propisa u oblasti zdravstva, kulture, obrazovanja i komunalnih djelatnosti, te da se upošljavanje vrši putem javnog natječaja i da kriterij budu dužina čekanja na posao i pripadnost braniteljskoj populaciji.

Inicirano je i donošenje posebnog zakona o porijeklu imovine uz obvezu dokazivanja pojedinca, a ne organa.

Na izvanrednoj sjednici zatraženo je da se na razini entiteta i županije ukine odredba tzv. "bijelog kruha".

Zatraženo je i da se županijske i entitske inspekcije više angažiraju na suzbijanju rada na crno i uplate poreza i doprinosa, a da prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i poduzećima braniteljske populacije imaju posebne pogodnosti.

Općinsko vijeće Gradačca zadužilo je Komisiju za izbor i imenovanje da za narednu sjednicu pripremu odluku o visini vijećničkih paušala tako da naknada za njihov rad iznosi 400 maraka, umjesto sadašnjih 463 marke, te da vijećnici koji ne prisustvuju sjednici ne dobivaju tu naknadu.

Također, ubuduće vijećnici neće imati novčanu naknadu za rad u komisijama, a naknada članovima upravnih i nadzornih odbora iznosit će najviše do iznosa minimalne mirovine u Federaciji BiH.

Ubuduće ravnatelji javnih poduzeća i ustanova imat će plaću svoje stručne spreme uvećanje za određen postotak.

Vijeće je naložilo općinskom načelniku da u narednih 60 dana pripremi rebalans proračuna kojim će se napraviti dodatne uštede na stavkama plaća i troškova uposlenih i predlože uštede po tekućim izdacima.

Ta ušteđena sredstva će se prebaciti za potrebe braniteljskih i socijalnih kategorija.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook