FEDERALNI PREMIJER NERMIN NIKŠIĆ

Uradit ćemo reviziju beneficija svih zvaničnika, a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike

Arhiva25.02.14, 18:00h

Kao prioritete Vlade FBiH u oblasti sigurnosti, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je „opredjeljenje i insistiranje Federalne vlade na omogućavanju nesmetanih mirnih protesta, ali i osiguranju i nesmetanom funkcionisanju svih institucija i javnih službi, uključujući i neometan saobraćaj“

Nermin Nikšić novaKao prioritete Vlade FBiH u oblasti sigurnosti, premijer Federacije BiH Nermin Nikšić na današnjoj vanrednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta FBiH istakao je „opredjeljenje i insistiranje Federalne vlade na omogućavanju nesmetanih mirnih protesta, ali i osiguranju i nesmetanom funkcionisanju svih institucija i javnih službi, uključujući i neometan saobraćaj“.

Na toj sjednici kao jedina tačka razmatra se Informacija o stanju sigurnosti na prostoru FBiH u kontekstu protesta građana od 5. do 20. februara, a povodom čega Nikšić naglašava da institucije FBiH moraju funkcionirati efikasno i u punom kapacitetu.

Zato kaže „da ne bi smjeli ni dan izgubiti na odgađanju društveno važnih odluka, zakona i provođenja započetih reformi“.

Navodeći da je Vlada FBiH donijela je odluku o stalnom zasjedanju ističe da i Federalni parlament treba povećati obim svojih aktivnosti.

- Postoji niz značajnih sistemskih zakona koji su u parlamentarnoj proceduri, postoji čitav paket zakona koji trebaju osigurati povoljnije poslovno okruženje, a koji već dugo čekaju na usvajanje. Molim vas da ih razmatrate i usvojite bez daljnjeg odlaganja - poručio je poslanicima Predstavničkog doma Federalnog parlamenta Nikšić.

Istakao je mišljenje „da ne postoji nekoliko ljudi koji su protestvovali ispred Vlade FBiH ili se drugačije obratili a da nisu bili primljeni i da nismo s njima razgovarali, a sve zahtjeve koji su bili realni pokušali ispuniti.“

U smislu planiranih mjera štednje, kazao je da je Federalna vlada otpočela pregovore sa sindikatima javne uprave o smanjenju plata, ali da "trenutno ne postoji volja sindikata da se o tome raspravlja".

- Uradićemo dodatno i reviziju beneficija izabranih zvaničnika, a uštede usmjeriti na politike zapošljavanja i socijalne politike. Tražit ćemo i od javnih preduzeća da predlože mjere štednje koje će poduzeti u najkraćem mogućem roku - kazao je Nikšić.

Osim toga, federalni primjer je istakao opredjeljenje Vlade Federacije BiH „da u parlamentarnu proceduru vrati set antikoruptilnih zakona, uključujući zakon o prekršajima, amandman na Ustav FBiH i izmjene krivičnog zakona“.

- Želimo voditi stalnu kampanju za ubrzavanje procesuiranje privatizacijskog i privrednog kriminala. Spremni smo formirati listu sumnjivih privatizacija - kaže Nikšić.

U završnoj su fazi, naglasio je premijer Federacije BiH Nermin Nikšić, i pripreme za formiranje Agencije za reviziju privatizacije.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook