SPREMA SE OTCJEPLJENJE?

Rusi kreću na Ukrajinu, u Sevastopolj već ušli oklopnjaci!

Arhiva25.02.14, 21:02h

Andrey Ilarionov tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti. Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za hapšenje zbog optužbi za masovna ubistva

Vladimir Putin novaDvoja oklopna kola parkirana su u utorak u Sevastopolju, proruskom gradu na jugu Ukrajine, gdje je 500-tinjak demonstranata tražilo imenovanje ruskog predstavnika na čelo gradske uprave, piše Jutarnji.hr.

Jedna su oklopna kola bila na području glavnog stožera ruske Crnomorske flote, a druga u centru grada, javlja AFP.

Glasnogovornik ruske Crnomorske flote nije želio komentirati pojavu oklopnih kola, dok mjesni mediji tvrde da su ona ondje zbog mogućih terorističkih napada.

Oko 500 proruskih demonstranata okupilo se u utorak u centru grada zahtijevajući imenovanje Alekseja Čalija za gradonačelnika.

U nedjelju se okupilo oko 10.000 ljudi na poziv proruskog pokreta kako bi prosvjedovali protiv "fašista" koji su stupili na vlast u Kijevu prošlog vikenda.

- Rusko pripajanje krimske luke Sevastopolj u Ukrajini moglo bi da se dogodi u roku od nedjelju dana - upozorio je ranije danas bivši savjetnik u Kremlju.

Andrey Ilarionov tvrdi da ruski predsjednik Vladimir Putin odbacuje upozorenja Zapada i stavlja vojsku u stanje pripravnosti. Postoje nagađanja da se svrgnuti ukrajinski predsjednik Viktor Janukovič nalazi pod ruskom zaštitom u Sevastopolju nakon što je za njim izdan nalog za hapšenje zbog optužbi za masovna ubistva, prenosi Kurir-info.rs.

Uz to, ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorio je da ne priznaje revolucionarne vlasti u Ukrajini.

"Ne razumijemo šta se tamo događa. Postoji velika prijetnja našim interesima i našim građanima", kazao je.

Službeni Kijev vjeruje da predsjednik Putin, bijesan zbog progona Janukoviča, već stavlja ruske vojne snage u stanje pripravnosti. Bivši savjetnik u Kremlju Ilarionov upozorava da Putin sprema aneksiju Sevastopolja koja bi mogla da se dogodi za nedjelju ili najviše tri nedjelje.

"Američka savjetnica za nacionalnu bezbjednost Susan Rice upozorila je Putina da ne ulazi sa vojskom u Ukrajinu. Nisam siguran da će Putin uzeti u obzir to upozorenje", kazao je Ilarionov.

Ilarionov je već ranije upozorio da Rusi žele otcjepljenje onih dijelova Ukrajine sa većinskim ruskim stanovništvom.

"Poznato je da Putin Ukrajinu ne doživljava kao državu. Iz njihovog gledišta Ukrajina nikad više neće biti ovoliko slaba pred Rusijom, Rusija nikad neće biti ovoliko jaka kao danas, a SAD i EU nikad više neće biti toliko indiferentne prema krizi u Ukrajini", tvrdi bivši savjetnik.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook