PODRŠKA RADMANOVIĆU

Dodik: Bez balansa iz 'Daytona' BiH bi bila zemlja mraka, a RS preglasavana

Arhiva24.02.14, 17:45h

Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da je važno očuvati balans iz Dejtonskog sporazuma, jer bi bez toga Bosna i Hercegovina 'bila zemlja mraka u kojoj se ne bi moglo govoriti i RS bi bila preglasavana'

Milorad Dodik nova Predsjednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik tvrdi da je važno očuvati balans iz Dejtonskog sporazuma, jer bi bez toga Bosna i Hercegovina „bila zemlja mraka u kojoj se ne bi moglo govoriti i RS bi bila preglasavana“.

Dodik je pohvalio člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića, jer je proglasio odluku člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Nebojše Radmanovića da je opoziv generalnog konzula BiH u Sjedinjenim Američkim Državama (Čikago) Brane Pećanca destruktivan po vitalni interes entiteta iz kog dolazi.

U obraćanju poslanicima RS-a, kazao je i da i pozicija i opozicija mora pokazati jedinstvo u podršci Radmanovićevoj odluci te naveo da RS „ima pravo“ da obilježava 9.januar, kao svoj dan i u svijetu.

On je izrazio protivljenje promjenama Dejtonskog sporazuma BiH, kao i Vijeća ministara BiH, koje nije vlada BiH već je, kaže, pomoćni organ i više ne može dobiti nijedno oblaštenje.

Dodik je naveo da se pokušavalo da se „razvlasti“ Predsjedništvo BiH, te da je stoga pokrenuta i „priča Sejdić-Finci“, koja se pokušava pretvoriti u masovne ustavne promjene BiH, s ciljem promjene načina odlučivanja u Predsjedništvu BiH.

-Način izbora člana Predsjedništva BiH iz RS se ne smije promijeniti, mora biti direktno (neposredno) izabran - dodao je.

Entitetski predsjednik je još naveo da je stoga važno afirmirati prava RS-a, kao i odluku Radmanovića, koja će „osvježiti“ stav da RS neće dozvoliti ugrožavanje svojih prava.

 

(fena/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook