AGENCIJA ANADOLIJA NAJAVILA TUŽBE

Ko je prisluškivao medije i zbog čega?

Arhiva24.02.14, 17:33h

Uprava Anadolu Agency (AA) najavila je da će iskoristiti sva zakonska i pravna sredstva s ciljem zaštite uposlenika i rukovodstva agencije, koja je jedna od najstarijih institucija zemlje.

prisluškivanjeUprava Anadolu Agency (AA) najavila je da će iskoristiti sva zakonska i pravna sredstva s ciljem zaštite uposlenika i rukovodstva agencije, koja je jedna od najstarijih institucija zemlje

Najavivši da će prisluškivanja od strane nekih „paralelnih struktura“ predati Tužilaštvu Republike Turske, Uprava Anadolu Agency (AA) najavila je da će iskoristiti sva zakonska i pravna sredstva s ciljem zaštite uposlenika i rukovodstva agencije, koja je jedna od najstarijih institucija zemlje.

„Listovi Yeni Safak i Star danas su objavili dosjee predmeta '2011/762' koji se vodi u skladu Zakona o borbi protiv terorizma na sudu Caglayan, a u kojem se navodi da su prisluškivani telefon centrale AA, te telefoni generalnog direktora AA Kemala Ozturka, glavnog urednika AA Omera Eksiya, člana Upravnog odbora Mucahita Kucukyilmaza, urednika vijesti iz zemlje Ertigrula Cingila, vd urednika novih medija Behceta Gungora, urednika vijesti iz Bliskog Istoka i Afrike Turana Kislakcija, advokata AA Serife Gul Ariman i novinara rubrike ekonomija Tamera Toganasa", navedeno je u saopćenju AA.

Uprava AA je od Vlade, Ministarstva unutrašnjih poslova, Ministarstva pravde i Generalne direkcije policije Republike Turske, shodno Zakonu o pristupu informacijama, zatražila informacije o periodu u kojem su navodno prisluškivani telefoni AA i njenih uposlenika i da li je za to postojalo odobrenje nadležnih organa.

Pored toga, AA se jednim upitom obratila i Tužilaštvu Turske u kojem traži informacije o ovom slučaju. U tom upitu se navodi da bii, radi zaštite prava lica pomenutih u službenim spisima, sva dokumenta trebala biti sačuvana kod nadležnih institucija.

Tužilaštvu će biti upućen zahtjev za pokretanje postupka zbog kršenja Zakona o zaštiti tajnosti informacija pred korištenje u servisima javnog informisanja, prisluškivanje i snimanje privatnih i službenih razgovora novinara, kršenje Zakona o zaštiti privatnosti pojedinaca i kršenja Zakona o zaštiti privatnih podataka.

Tužilaštvu će također biti podnesen zahtjev za pokretanje postupka za neosnovano povezivanje pojedinih uposlenika te kuće sa terorističkom organizacijom.

Na kraju procesa, bit će pokrenut postupak kod Visokog sudskog i tužilačkog vijeća kako bi bile isplaćene odštete, ali i kažnjeni oni kojima krivica bude dokazana.

AA naglašava da će u cilju zaštite uposlenika jedne od najstarijih institucija Republike Turske iskoristiti sva zakonska i pravna sredstva.

 

(Anadolija/dh)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook