BROJNIJI PROTESTI ZAKAZANI ZA PONEDJELJAK

Završeni protesti članova Udruženja 'Švicarac'

Arhiva24.02.14, 16:30h

Nakon sastanka predstavnika Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH i njegovim pomoćnicima, građani koji su protestirali ispred zgrade Agencije počeli su se razilaziti

Članovi udruženja 'Švicarac' protestuju ispred Agencije za bankarstvo FBiH/ Foto: AAFoto: AA

- Nakon sastanka predstavnika Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" s direktorom Agencije za bankarstvo FBiH i njegovim pomoćnicima, građani koji su protestirali ispred zgrade Agencije počeli su se razilaziti.

Predsjednik Udruženja Kemal Duraković je izjavio da su čelnicima Agencije za bankarstvo FBiH dostavili svoje zahtjeve u pismenoj formi, kao i dokumentaciju, za koju tvrde da su dokazi, da su prevareni.

U Agenciji su im, po njegovim riječima, rekli da će pogledati materijale i da će se očitovati o tome u narednim danima.

Duraković je dodao da nove, brojnije proteste zakazuju za ponedjeljak.

Korisnici kredita u švicarskim francima danas su se okupili ispred sjedišta Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, a njihovi zahtjevi među ostalim su smjena direktora Agencije Zlatka Barše i njegovih najbližih saradnika, kao dosljedna primjena zakona koji regulišu oblast bankarstva, odnosno kredita.

Duraković je kazao da traže samo ono što im pripada po zakonu i da će u tome istrajati.

U jednom trenutku demonstranti su pokušali ući u zgradu Agencije, ali ih je policija u tome spriječila. Duraković je tada kazao novinarima da ga je jedan od uposlenika Agencije udario u predjelu glave.

Udruženje korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" organiziralo je danas u 12 sati protest ispred Agencije za bankarstvo FBiH na kojem se okupilo stotinjak ljudi.

U zgradu Agencije za bankarstvo FBiH u Sarajevu, nakon nešto više od 40 minuta protestiranja, pokušao je ući predsjednik Udruženja korisnika kredita u švicarskim francima "Švicarac" Kemal Duraković sa grupom članova tog udruženja, ali ulazak im je onemogućen.

Duraković je nakon toga izjavio okupljenim novinarima da ga je jedan zaštitar udario u predjelu glave.

Naglasio da traže samo ono što im pripada po zakonu te da su bili primorani da pokušaju ući unutra pošto im se niko ne želi obratiti.

Uz zviždaljke i transparente te povike "Mafijo", članovi Udruženja "Švicarac" traže bezuvjetnu i automatsku primjenu federalnog zakona za korisnike kredita iz Federacije BiH, a koji imaju kredite iskazane u nezakonitoj CHF valuti, usaglašavanje marže i euribora za korisnike kredita koji imaju kredite vezane za euribor, neopozivu  ostavku direktora Agencije za bankarstvo Zlatka Barše, neopozivu ostavku Petra Jurčića, predsjednika Nadzornog odbora Razvojne banke, kao i neopozivu ostavku  svih uposlenih po rodbinsko-političkoj liniji u Agenciji za bankarstvo.

Članovi udruženja 'Švicarac' protestuju ispred Agencije za bankarstvo FBiH/ Foto: AA

Među 11 zahtjeva je i iznošenje u javnost nedavno utvrđenih nepravilnosti od Finansijske policije, a koje su utvrđene u kontroli u Agenciji za bankarstvo, podnošenje i procesuiranje svih odgovornih i u kriminal i pljačku upetljanih po nalazima Finansijske policije, oduzimanje licence za rad Hypo banci, automatsku i bezuvjetnu primjenu nedavno donesenog Zakona o zaštiti žiranata, donošenje pravosnažnih presuda na kantonalnom sudu u Mostaru, te, kako se navodi, automatsko prestajanje lobiranja od Hypo banke i Agencije za bankarstvo koje ovih dana vrše na pravosudne institucije u Mostaru.

U BiH ima 9.800 korisnika kredita u švicarskim francima.

(Fena/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook