POTVRĐENO U TUŽILAŠTVU BIH ZA 'AVAZ'

Uskoro optužnice za krađu asflata na Sarajevskoj zaobilaznici

Arhiva24.02.14, 08:32h

Predmet istrage i ugovor o gradnji dionice na koje su Autoceste napravile sa turskim Cengizom koridoru 5C Vlakovo - Lepenica; navodno je njime, zbog navodne računske greške, FBiH oštećena za oko 14 miliona KM

sarajevska zaobilaznicaKako tvrdi jutrošnje izdanje "Avaza", istraga u vezi krađe asfalta na Sarajevskoj zaobilaznici je pri kraju i očekuje se skoro podizanje optužnica.
Tvrdi se da je istragom, koju je je vodilo Tužilaštvo BiH, bila obuhvaćena izgradnja asfalta na dionici na dionici Briješće – Butile na koridoru 5C. Istraga se nalazi u završnoj je fazi i uskoro se očekuje podizanje optužnica.

Izvođač radova na ovoj dionici sarajevske zaobilaznice bila je hrvatska firma „Osijek-Koteks", koja je pod istragom USKOK-a u aferi „Remorker", a asfalt je postavljalo preduzeće "Strabag", koje je, također, pod istragom hrvatskog USKOK-a.Ali, pod istragom je firma Ceste BiH, kao i Institut za građevinarstvo Hrvatske te DTq laboratoriji Ilidža

Budžet FBiH oštećen za najmanje 300.000 KM; procjena je to sudskog vještka koji je utvrdio  da je asfalt na sarajevskoj zaobilaznici tanji za oko tri centimetra od projektom predviđene debljine.

Istraga je pokazala da je na početku ove dionice debljina asfalta iznosila deset centimetara, a svega 500 metara dalje sedam centimetara. Istraga je usmjerena i na kvalitet ugrađenog materijala, jer je, također, utvrđeno da završni sloj asfalta nikada nije postavljen.

Posao gradnje ovog dijela auto-puta je započeo 2008. godine, kada je hrvatska tvrtaka "Osijek- Kotekst", zajedno s kompanijama INGRA i GP „Dubrovnik"dobila ovaj posao. Podizvođači radova bili su kompanije „Hidrogradnja", „Bosman", „Strabag" i „Regeneracija", dok je nadzor vršio IGH.

Predmet istrage i ugovor o gradnji dionice na koje su Autoceste napravile sa turskim kompanijom Cengiz na koridoru 5C Vlakovo - Lepenica; navodno je njime, zbog navodne računske greške, FBiH oštećena za oko 14 miliona KM.

DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook