FOTO/ U KIJEVU DANAS MIRNO

Cvijeće i svijeće za žrtve demonstracija u Ukrajini

Arhiva23.02.14, 19:30h

Zid barikada koje su demonstranti postavili sada je prekriven cvijećem, a u šatorima građani su donijeli ikone ispred kojih pale svijeće

Cvijeće i svijeće za žrtve demonstracija u Ukrajini / Foto: AAFoto: AA

U glavnom gradu Ukrajine, Kijevu, danas je mirno, nakon što je Parlament Ukrajine juče razriješio dužnosti predsjednika Viktora Janukoviča, javlja Anadolu Agency (AA).

U Kijevu, koji od kraja novembra potresaju protesti, danas je mirno. Na Trgu nezavisnosti Ukrajinci pale svijeće i ostavljaju cvijeće u znak sjećanja na svoje sugrađane koji su život izgubili tokom protesta.

Zid barikada koje su demonstranti postavili sada je prekriven cvijećem, a u šatorima građani su donijeli ikone ispred kojih pale svijeće.

Nakon što je juče oslobođena iz zatvora gdje se nalazila od 2011. godine, bivša premijerka Ukrajine Julija Timošenko obratila se sinoć u Kijevu pred nekoliko hiljada okupljenih građana i u vrlo emotivnom govoru kazala je da "ne smiju odustajati od borbe za slobodnu zemlju i da na narednim izborima glasaju za one koji ih neće lagati".

Demonstracije u Ukrajini počele su krajem novembra 2013. godine, nakon što je predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič odbio potpisati Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom (EU), kako ne bi izgubio određene beneficije u trgovini sa Rusijom.

Cvijeće i svijeće za žrtve demonstracija u Ukrajini / Foto: AA

Cvijeće i svijeće za žrtve demonstracija u Ukrajini / Foto: AA

Cvijeće i svijeće za žrtve demonstracija u Ukrajini / Foto: AA

(AA/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook