IZJAVA DANA/ JASMIN IMAMOVIĆ, NAČELNIK TUZLE

Mi smo na vrijeme stegli kaiš i na platama i vijećničkim primanjima uštedjeli 6.037.450 KM!

Arhiva22.02.14, 18:35h

Do 2013. uštedjeli smo 6.037.450 KM. Na platama, toplom obroku i regresu uposlenika ušteđeno je 5.830.700 KM, a na vijećničkim primanjima 200.750 KM. Razmatramo nove oblike stezanja kaiša!

Jasmin Imamović/ Foto: DEPO PORTAL- Nadam se da Plenum nije političko krilo niti jedne partije, ni pojedinca, nego javno mjesto za slobodnu raspravu građana, gdje može doći ko god želi da učestvuje, kazao nam je Imamović, te naveo da građani imaju pravo na javno okupljanje i mirno protestiranje, a da im je vlast dužna omogućiti uslove za ostvarenje tog prava, kaže načelnik Općine Tuzla Jasmin Imamović u razgovoru za Oslobođenje.

Javni poziv

- Zato smatram da sam, kao načelnik svih građana, obavezan stvoriti uslove za mirno okupljanje, pa sam, bez ičije prisile ili zahtjeva, javnim saopštenjem ponudio građanima okupljenim oko Plenuma javne prostore u vlasništvu Općine Tuzla. To su građani Tuzle, javni prostori su u njihovom vlasništvu i mojim javnim, a ne tajnim pozivom, samo sam vršio svoju dužnost, kazao nam je Imamović, te dodao da su protesti radnika opravdani, ali da mu je žao što su gorjele javne zgrade. Vjeruje da se to neće ponoviti.

- Ali, taj fakat ne smije u drugi plan potisnuti razloge za opravdano nezadovoljstvo građana. Njih se mora poštovati, krajnje ozbiljno shvatiti i istinski razumjeti, kazao nam je Imamović.

Nakon paljenja Općine, načelnik je naveo da komisija formirana od Štaba CZ-a izrađuje elaborat o procjeni šteta, koji po zakonu usvaja Općinsko vijeće.

- Posao će biti završen u zakonom propisanom roku. Sve službe rade. U otežanim uslovima rade: Centar za pružanje usluga građanima (šalter-sala), koji je do dovršetka potrebnih popravki u glavnoj zgradi, izmješten u zgradu Centra za socijalni rad. Odjeljenje za mjesne zajednice je u MZ-u Novi Grad I, dok je djelimično oštećena Komunalna služba razmještena unutar zgrade Općine Tuzla, kazao je Imamović.

Upitali smo načelnika da li će općinska vlast poduzimati neke mjere u narednom periodu u smislu smanjenja troškova, ušteda u budžetu, ali i eventualnih zapošljavanja građana?

Prioriteti

- Na vrijeme smo predvidjeli sve težu socijalnu i ekonomsku situaciju i u skladu s tim, kao jedna od rijetkih općina, 2009. godine donijeli odluku o uštedama, pa smo do 2013. uštedjeli 6.037.450 KM. Na platama, toplom obroku i regresu uposlenika ušteđeno je 5.830.700 KM, a na vijećničkim primanjima 200.750 KM. Razmatramo nove oblike stezanja kaiša. Rad na stvaranju uslova za zapošljavanje građana je top-prioritet, kazao je Imamović.

(Oslobođenje/DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook