DEMANTOVANE VIJESTI IZ KIJEVA

Ukrajinski predsjednik Janukovič nije podnio ostavku

Arhiva22.02.14, 16:35h

Nisu tačne vijesti koje govore o njegovoj ostavci, istakla je Hanna Herman, bliža saradnica Viktor Janukoviča, ukrajinskog predsjednika

viktor janukovicUkrajinski predsjednik Viktor Janukovič nije podnio ostavku, kazala je bliža saradnica ukrajinskog predsjednika Hanna Herman, javlja Anadolu Agency (AA).

Kako kaže, nisu tačne vijesti koje govore o njegovoj ostavci. Herman ovakve navode ocjenjuje kao špekulacije i pokušajem preuzimanja vlasti.

U međuvremenu je u toku sjednica Parlamenta ove zemlje, a poslanik opozicije Vyacheslav Kirilenko tvrdio je da je Janukovič podnio ostavku.

Također, u Kharkivu je u toku sastanak lokalnih predstavnika sa područja istoka zemlje i Autonomne Republike Krim na kojem je odlučeno da je potrebno preuzeti kontrolu nad dešavanjima u zemlji.

S druge strane, dok demonstracije u glavnom gradu Ukrajine još uvijek ne jenjavaju, grupa poslanika na vanrednoj sjednici Parlamenta Ukrajine upozorila je na opasnost "podjele države".

Podsjetimo, Sporazum između Vlade i opozicije, čiji su detalji utvrđeni na sastanku preksinoć, potpisali su Janukovič s jedne, te Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Kličko i Oleg Tjagnibok s druge strane.

Dogovor predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje. Navodi se da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine. U narednih deset dana predviđa se osnivanje prijelazne vlade.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook