OGLASIO SE I VIKTOR JANUKOVIČ

Nemam namjeru da napuštam Ukrajinu!

Arhiva22.02.14, 13:37h

Dok demonstracije u glavnom gradu Ukrajine još uvijek ne jenjavaju, grupa poslanika na vanrednoj sjednici ukrajinskog parlamenta upozorila je na opasnost "podjele države"

Viktor JanukovičBliža saradnica ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča Hanna Herman izjavila je kako prvi čovjek Ukrajine nema namjeru napustiti zemlju, javlja novinar Anadolu Agency (AA).

Prema riječima Hermanove, Janukovič se trenutno nalazi u istočnom ukrajinskom gradu Kharkivu, te se očekuje da će dati izjavu za televiziju. Inače, Kharkiv je grad poznat po podršci predsjedniku Janukoviču.

S druge strane, dok demonstracije u glavnom gradu Ukrajine još uvijek ne jenjavaju, grupa poslanika na vanrednoj sjednici ukrajinskog parlamenta upozorila je na opasnost "podjele države".

Sporazum između vlade i opozicije, čiji su detalji utvrđeni na sastanku preksinoć, potpisali su Janukovič s jedne, te Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Kličko i Oleg Tjagnibok s druge strane. Dogovor predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje. Navodi se da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine. U narednih deset dana predviđa se osnivanje prijelazne vlade.

Također, dogovoreno je i da će do kraja septembra ove godine biti završena reforma ustava kojom će biti precizirane ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook