NASTAVLJA SE BORBA ZA SOCIJALNU PRAVDU I DOSTOJANSTVO

Plenum građana i građanki Sarajeva traži stalno zasjedanje Skupštine KS dok se ne ispune svi zahtjevi, a to su...

Arhiva22.02.14, 09:08h

Usvajanje zahtjeva od strane Kolegija ne znači da će zahtjevi biti usvojeni niti provedeni, jer odluke o tome donosi Skupština Kantona Sarajevo koja je zakazana za ponedjeljak, 24. februar

Plenum u Domu mladih/Foto: AnadolijaNa Plenumu građana i građanki Sarajeva održanom u petak, 21. februara 2014, u Domu mladih, izglasani su zahtjevi da:

1. Skupština Kantona Sarajeva bez odlaganja usvoji zahtjeve Plenuma koje je usvojio Kolegij Skupštine KS na sjednici održanoj 21. februara i uputio ih na raspravu Skupštine zakazanu za ponedjeljak 24. februara

2. Skupština Kantona Sarajevo stalno zasjeda do ispunjenja svih zahtjeva Plenuma.

3. Skupština Kantona Sarajevo hitno poduzme mjere koje će osigurati sigurnost ljudi koji se svakodnevno okupljaju na ulici i spriječi svaki pokušaj ograničavanja prava na okupljanje i proteste.

4. Najoštrije se osuđuje prekomjerna upotreba sile pripadnika MUP-a KS koju je utvrdio i nezavisni izvještaj HRW o kojem će Evropski parlament raspravljati na sljedećoj sjednici.

Podsjećamo da je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo prihvatio sva četiri zahtjeva Plenuma: 1. Uspostavljanje ekspertske vlade; 2. Revizija plata i beneficija nosioca javnih funkcija u Kantonu Sarajevo i njihovo usklađivanje sa trenutnom ekonomskom situacijom; 3. Revizija privatizacije; 4. Uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica o dešavanjima 7. februara, čiji će sastav uključivati i delegirane članove/ice Plenuma građana i građanki Sarajeva, sa pravom popisa i procjene štete, kao i utvrđivanje odgovornosti policijskih službenika za prekomjernu upotrebu sile i zlostavljanje privedenih.

Plenum građana i građanki Sarajeva pozdravlja usvajanje zahtjeva od strane Kolegija Skupštine Kantona Sarajevo, no ističe da je u pitanju bio minimum za ispunjavanje zahtjeva demonstranata i demonstrantica koji već dvije sedmice na ulicama Sarajeva traže svoja prava. Ističemo da usvajanje zahtjeva od strane Kolegija ne znači da će zahtjevi biti usvojeni niti provedeni, jer odluke o tome donosi Skupština Kantona Sarajevo koja je zakazana za ponedjeljak, 24. februar.

Stoga, Plenum poziva sve građane i građanke, sve zaposlene i nezaposlene, studente i studentice, penzionere i penzionerke na masovne mirne demonstracije do ispunjenja svih naših zahtjeva. Solidarizirajmo se, dajmo do znanja vlastima, i sadašnjim i budućim da njihovo nepoštivanje građanskih prava ne može i neće biti tolerisano.

Pri radu grupe za formuliranje zahtjeva, koja je zaprimila oko 2.000 različitih zahtjeva, formulisano ih je 49 koji su proslijeđeni pravnoj grupi. Radi adekvatnije formulacije zahtjeva, Plenum građana i građanki Sarajeva je usvojio da radna grupa za formuliranje zahtjeva postane tehnička grupa za obradu zahtjeva, te da se formiraju stručno tematske grupe. Po uzoru na tuzlanski Plenum, formirane grupe odgovaraju resorima ministarstava u Kantonu Sarajevo.

Naredni Plenum građana i građanki Sarajeva zakazan je za utorak, 25. februar, s početkom u 17:30, kada će biti poznato i da li je Skupština Kantona Sarajevo usvojila zahtjeve Plenuma.

Plenum građana i građanki Kantona Sarajevo daje podršku svim Plenumima u BiH! Podržavamo našu borbu za socijalnu pravdu i dostojanstvo svih!

(DEPO PORTAL/BLIN MAGAZIN/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook