UKRAJINSKI PARLAMENT IZGLASAO ZAKON

Julija Timošenko uskoro na slobodi!

Arhiva21.02.14, 19:20h

Ukrajinski parlament je u petak izglasao zakon kojim se ukida član kaznenog zakona po kojem je osuđena opozicionerka Julija Timošenko, i na taj način se teoretski otvorio put za njeno oslobađanje

julija timošenkoUkrajinski parlament je u petak izglasao zakon kojim se ukida član kaznenog zakona po kojem je osuđena opozicionerka Julija Timošenko, i na taj način se teoretski otvorio put za njeno oslobađanje.

Timošenko, bivša premijerka, osuđena je 2011. godine na sedam godina zatvora zbog zloupotrebe ovlasti, nakon što je prethodne godine došao na vlast predsjednik Viktor Janukovič, kome je ona bila najveći politički protivnik.

Ova iznenadna rezolucija je prošla kroz Radu, ukrajinski parlament, sa 310 glasova od ukupno 450. Mjeru treba još da potpiše predsjednik Janukovič, kako bi stupila na snagu.

Proistekla iz Narandžaste revolucije 2004. godine, Timošenko je poražena od Janukoviča na predsjedničkim izborima 2010. godine.

Njeno zatvaranje, koje je osudila opozicija kao "političku osvetu", izazvalo je ozbiljnu krizu između Kijeva i Evropske unije, a oslobađanje je važan uslov za potpisivanje sporazuma o pridruživanju.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook