GRAĐANI SE BUNE ZBOG BLOKADE SAOBRAĆAJA U SARAJEVU

Udruženje 'Prijatelji BH': Demonstranti nam remete red i mir u gradu, zašto policija ne reaguje?!

Arhiva21.02.14, 18:34h

Nedavni protesti građana koji su iskorišteni za napad na državu i njene institucije pokazali su da su problemi daleko veći od uobičajenih 'šumova u komunikaciji' između predstavnika sigurnosnih struktura u državi na svim njenim razinama - saopćili su danas iz Udruženja građana 'Prijatelji BH'

protesti u Sarajevu_18. februar/Foto:AAAko vlasti nisu u stanju osigurati slobodu kretanja i sigurnost građana neka odu, sigurnosni sistem u Bosni i Hercegovini ne funkcionira. Nedavni protesti građana koji su iskorišteni za napad na državu i njene institucije pokazali su da su problemi daleko veći od uobičajenih ''šumova u komunikaciji'' između predstavnika sigurnosnih struktura u državi na svim njenim razinama - saopćili su danas iz Udruženja građana ''Prijatelji BH''.

Kazali su da su opstrukcija i nerad sigurnosnih instanci nastavljeni od početka protesta do sada.

- Pravo pitanje nije više da li neko podržava proteste ili ne, već da li su vlasti u stanju da rade svoj posao? Svjedoci smo da svaki dan stotinjak demonstranata blokira glavnu saobraćajnicu u glavnom gradu države - istaknuli su.

Akcentirali su da je epilog blokada normalnog života za oko pola miliona ljudi koji žive i rade u Sarajevu, ili po bilo kojem drugom osnovu imaju potrebu da dođu u Sarajevo iz drugih dijelova države i svijeta.

- Ako već demonstranti krše zakon i nenajavljeno protestuju tamo gdje za to nema uvjeta i gdje to nije predviđeno, remeteći na taj način javni red i mir, zašto organi vlasti koji bi trebali da zaštite taj isti javni red i mir ne reagiraju - kazali su.

Smatraju da je policija Kantona Sarajevo, u tom slučaju, dužna osigurati slobodu kretanja i sigurnost svih građana, a ne samo onih koji protestuju. Dodali su i da do sada u Sarajevu za tu situaciju još niko nije ponudio suvislo objašnjenje, a kamoli da je snosio konsekvence.

- Zato se postavlja pitanje, da li vlasti mogu osigurati normalan život u glavnom gradu i drugim gradovima Bosne i Hercegovine? Ako to nisu u stanju, ne vidimo razloga da i dalje budu na vlasti - saopćila je Služba za odnose s javnošću Udruženja građana ''Prijatelji BH''.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook