JAVNA SJUEDNICA PREKINUTA, ADVOKATI NAPUSTILI SUDNICU

Odbrana Novaka Đukića traži izuzeće Meddžide Kreso i članova Apelacionog vijeća Suda BiH

Arhiva21.02.14, 16:44h

avna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Novak Đukić prekinuta je danas, nakon što je Đukićeva odbrana zatražila izuzeće članova Vijeća

meddzida kresoJavna sjednica Vijeća Apelacionog odjeljenja Odjela I za ratne zločine Suda BiH u predmetu Novak Đukić prekinuta je danas, nakon što je Đukićeva odbrana zatražila izuzeće članova Vijeća.

U vezi s tim, Đukićevoj odbrani dat je rok od osam dana da Sudu dostavi prijedlog za izuzeće o čemu će se odlučivati na Općoj sjednici Suda.

Inače, ročište za današnju javnu sjednicu zakazano je nakon što je Sud BiH na temelju Odluke Ustavnog suda BiH donio riješenje o obustavljanju izvršenja zatvorske sankcije, kojom je Novak Đukić u prethodnom postupku pravomoćno osuđen na 25 godina zatvora zbog ratnog zločina na tuzlanskoj Kapiji.

Naime, Ustavni sud BiH je, zbog, kako je obrazloženo, pogrešne primjene zakona (umjesto KZ-a bivše SFRJ, primijenjen KZBiH iz 2003. godine) 23. januara usvojio apelaciju Novaka Đukića, penzioniranog generala Vojske Republike Srpske (VRS) i ratnog komandanta Taktičke grupe "Ozren" VRS-a.

Apelaciono vijeće je nakon što je saslušalo prijedloge strana u postupku donijelo riješenje da se odbija prijedlog odbrane za odlaganje javne sjednice radi davanja dodatnog vremena odbrani za pripremu žalbe.

Stav Vijeća obrazložio je njegov predsjedavajući sudija Dragomir Vukoje, naglašavajući da se u skladu s Odlukom Ustavnog suda treba fokusirati na dio koji se tiče pravilne primjene Krivičnog zakona u ovom predmetu i posljedično na krivično-pravnnu sankciju, a ne dirati u segment utvrđivanja krivnje.

Nezadovoljan stavom Vijeća, glavni branitelj okrivljenog advokat Milorad Ivošević je uime advokatskog tima zatražio izuzeće članova Vijeća, navodeći "da je žalbeno vijeće usmjereno na odbranu ranije presude kao i predsjednice Suda BiH Meddžide Kreso, koja se javno odredila prema ovom predmetu".

Najeksplicitniji u pogledu izražavanja nezadovoljstva zbog stava koje je, pozivajući se na sudsku praksu, Vijeće zauzelo, bio je Đukićev advokat Duško Tomić, koji je u znak protesta napustio sudnicu, uz opasku "da se radi o klasičnom pravnom nasilju i da on u tome neće učestvovati".

Đukićeva odbrana je insistirala na obnavljanju sudskog postupka, odnosno ukidanju prvostepene presude i uvođenju novih dokaza, kojima bi se, kako tvrdi, došlo do prave istine u ovom slučaju.

U prilog vlastitoj tezi, odbrana je uputila prigovor u pogledu proteka vremena od ranije izrečene presude, kao i zbog izmjene jednog člana Vijeća, što, prema njihovom obrazoženju, upućuje na potrebu vođenja postupka iznova.

Međutim, Vijeće je istrajalo na stavu da se treba fokusirati isključivo na releventni dio u skladu s nalogom i uputama Ustavnog suda u ovom slučaju, odnosno na preispitivanje krivičnopravne sankcije u kontekstu primjene materijalnog prava/krivičnog zakonodavstva, nakon čega je uslijedio prijedlog odbrane za njegovo izuzeće (izuzeće članova Apelacionog vijeća).

Vijeću se u više navrata obratio i okrivljeni Novak Đukić, izražavajući žaljenje zbog zločina na tuzlanskoj Kapiji, te ustvrdivši da on nije uzrok tome, odnosno da je spreman doprinijeti utvrđivanju istine u vezi s tim teškim zločinom. Naveo je, nadalje, da je teško obolio, da neće pobijeći, te da će se do kraja boriti kako bi istina pobijedila.

U advokatskom tima, koji čini Đukićevu odbranu, uz advokata Milorada Ivoševića, participiraju advokati  Milorad Konstantinović i Slobodan Bilić.

Zastupnik optužbe u ovom predmetu, tužitelj Ibro Bulić je izjavio da u cijelosti ostaje pri navodima iz žalbe od 28. septembra 2009. godine, izjavljene na prvostepenu presudu od 12. juna 2009., kao i odgovora na žalbu odbrane od 19. oktobra 2009.

U pravomoćno okončanom postupku u Sudu BiH, Novak Đukić je 2009. godine proglašen krivim da je kao komandant Taktičke grupe "Ozren" VRS-a, 25. maja 1995. godine naredio artiljerijskom vodu da iz topova granatira grad Tuzlu.

U granatiranju s više artiljerijskih projektila koji su pogodilili centar grada Tuzle, zvani Kapija, smrtno je stradala 71 osoba.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook