NA POMOLU SMIRIVANJE STANJA U UKRAJINI

Janukovič, Jatsenjuk, Kličko i Tjagnibok potpisali sporazum o okončanju krize

Arhiva21.02.14, 16:32h

Predsjednik Ukrajine i vođe opozicije potpisali su sinoć dogovoreni sporazum s ciljem okončanja nasilja i rješavanja krize

Demonstracije u Kijevu, februar 2014S ciljem okončanja nemira u zemlji predsjednik Ukrajine Viktor Janukovič i predstavnici opozicije potpisali su danas ranije postignuti sporazum, prenosi Anadolu Agency.

Sporazum je potpisan u zgradi predsjedništva Ukrajine, a potpisivanju su prisustvovali i predstavnici Evropek unije.

Sporazum čiji su detalji utvrđeni na sastanku kasno sinoć, potpisali su Janukovič s jedne, te Arsenij Jatsenjuk, Vitalij Kličko i Oleg Tjagnibok s druge strane.

Prema pisanju ukrajinskih medija, sinoćnji dogovor također predviđa da se u roku od dva dana reaktivira ustav iz 2004. godine, koji u znatnoj mjeri umanjuje ovlasti predsjednika zemlje. Navodi se da bi predsjednički izbori trebali biti održani do kraja godine. U narednih deset dana predviđa se osnivanje prijelazne vlade.

Također je dogovoreno i da će do kraja septembra ove godine biti završena reforma ustava kojom će biti precizirane ovlasti predsjednika, vlade i parlamenta.

Pored ustavne reforme, Janukovič i opozicija su se dogovorili i da se izvrše izmjene Izbornog zakona i da Centralna izborna komisija bude sastavljena na način da svi imaju jednaku zastupljenost. Dogovoreno je i pokretanje opsežne istrage o uzrocima nasilja u kojem je u protekla dva dana poginulo najmanje 75, a povrijeđeno nekoliko stotina ljudi.

(Anadolija/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook