DINO KONAKOVIĆ, ZASTUPNIK U SKUPŠTINI KS

Poruka za sarajevski Plenum: Moramo uspostaviti dijalog 'licem u lice', a ne da poruke šaljemo e-mailom!

Arhiva21.02.14, 16:24h

onaković je pojasnio da prilikom prijema prvog zahtjeva Plenuma građana, na kojem je bilo desetak nejasnih potpisa, Kolegij SKS-a je bio u dilemi da li je to autentično, jer je bilo logično da se neko od Plenuma identificira, imenom i prezimenom, kako bi uspostavili dijalog „licem u lice“, što je u ovom slučaju neophodno

dino konakovicZastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (SKS) Elmedin Dino Konaković je u izjavi za Agenciju Fena, nakon što se predstavnici Plenuma građana i građanki KS-a nisu pojavili na današnjem sastanku, kazao da je jako bitno uspostaviti socijalni dijalog.

Konaković je pojasnio da prilikom prijema prvog zahtjeva Plenuma građana, na kojem je bilo desetak nejasnih potpisa, Kolegij SKS-a je bio u dilemi da li je to autentično, jer je bilo logično da se neko od Plenuma identificira, imenom i prezimenom, kako bi uspostavili dijalog „licem u lice“, što je u ovom slučaju neophodno.

Drugi dio priče, kada su zahtjevi Plenuma u pitanju, Konaković kaže da je vrlo bitan i podsjeća da se Kolegij Skupštine KS-a deklarirao po svim tačkama koje su upućene prema SKS-u. Dodao je da 99 posto imaju isti stav i za sve što im je došlo od Plenuma zvanično su i formalno pokrenuli proceduru, a neki su zahtjevi implementirani i već se stvari na djelu odvijaju.

- Danas dolazi novi moment u dijelu nepojavljivanja predstavnika Plenuma. Oni su nama, dok je trebala trajati sjednica e-mailom poslali poziv sa jedne od adresa, a to je ono što zbunjuje sve nas, da večeras mi prisustvujemo - kaže Konaković.

Kolegij Skupštine KS-a je, ističe Konaković, bio u dilemi  da li je to stav cijelog Plenum, ili dijela Plenuma, „koji im  je prije toga više puta poslao poruke da nisu poželjni na tim sastancima i to stvara novi problem u komunikaciji“.

Ono što je bitno, kaže Konaković, je da se mora uspostaviti dijalog.

- Oni su rekli ili se pojavit, ili elektronski pošaljite zaključke, a mi smo e-mailom poslali zaključke, a da li će neko od kolega iz SKS-a otići večeras to je individualna stvar, ali smo kao Kolegij, spremni organizirati novi sastanak.  Jako je bitno da se ti ljudi što prije organiziraju, jer su i prije najavljivali sastanke u Multimedijalnoj sali još dok su trajali protesti, pa nisu došli. To se mora artikulirati, jer uz tu vrstu ozbiljnosti mislim da će puno lakše biti rješavani ovi problemi – kazao je Konaković.

Podsjetio je da će prva tačka dnevnog reda Skupštine KS-a, koja je zakazana za ponedjeljak, biti usvajanje zaključaka Kolegija SKS-a.

- To je još jedan pokazatelj da brzo reagujemo i brzo uklanjamo sve ono što smatramo da u društvu nije dobro. To znači da čujemo i reagujemo, jer i mi imamo iste stavove - kazao je u izjavi za Agenciju Fena zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo (SKS) Elmedin Dino Konaković.

Sjednica Kolegija SKS-a danas je podržala zahtjeve Plenuma građana i građanki KS-a, a koji se odnose na formiranje ekspertne vlade, ukidanje "bijelog hljeba", ukidanje dodatnih beneficija izabranih zvaničnika KS-a, smanjenje plata nosioca javnih funkcija, reduciranje voznog parka i reviziju privatizacije, te uspostavljanje nezavisne komisije za utvrđivanje činjenica dešavanja 7.februara 2014.

Na današnu sjednicu bili su pozvani predstavnici Plenuma, međutim, nisu se odazvali pozivu, te su im zaključci, na njihov zahtjev, poslani e-mailom.

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook