POLICIJA ĆE OSIGURAVATI PROTESTE, ALI...

Da li će u Sarajevu danas izbiti novi građanski nemiri: MUP KS poručuje - nećemo tolerisati nasilne demonstracije!

Arhiva22.02.14, 09:01h

Uprava policije će poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine

uplakana Sarajka pred policijomMinistarstvo unutarnjih poslova Kantona Sarajevo (MUPKS) raspolaže saznanjima koja ukazuju da se u određenim dijelovima grada organiziraju grupe mladih osoba koje planiraju da, okupljanje građana u subotu, 22. februara, iskoriste za nasilne proteste usmjerene prema objektima kantonalnih i državnih institucija, te policijskim službenicima koji će vršiti osiguranje protesnog okupljanja.

- Također naša saznanja s terena ukazuju da spomenute grupe pripremaju podesne predmete i sredstva koje će koristiti u toku nasilnih protesta - saopćio je Odsjek za Odnose sa javnošću MUP-a KS.

Uzimajući u obzir navedeno, MUPKS-a apelira na sve učesnike protestnih okupljanja da se uzdrže od nasilja, te da evantualne izgrednike identificiraju i u suradnji s policijom takve izgrednike odstrane sa skupa, naglašavajući da pripadnici policije neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

U saopćenju za javnost ističe se da će, s obzirom na ustavne i zakonske odrednice koje govore da je glavni zadatak policije zaštita ustavnog poretka, lične i imovinske sigurnosti građana, Uprava policije poduzeti sve mjere da javna i protestna okupljanja osigura i omogući građanima izražavanje stavova, ali isto tako neće tolerisati nasilničko ponašanje, ugrožavanje zdravlja građana i policije, kao i uništavanje imovine.

- Dosadašnja iskustva govore da većina građana - učesnika protesta poštuje zakon i na miran način izražava stavove. Međutim, manje grupe i neodgovorni pojedinci zloupotrebljavaju ove skupove da bi liječili svoje frustracije, napadajući policijske službenike i druge građane, uništavajući imovinu - navodi se u saopćenju.

Iz MUPKS-a navode da je apel građanima upućen "uzimajući u obzir činjenicu da se od 6. februara svakodnevno održavaju protestna okupljanja u centralnom dijelu grada, te da će se najvjerovatnije nastaviti i u narednom periodu, kao i to da su 6. i 7. februara nasilni pojedinici i grupe mlađih osoba fizički, kamenjem, “molotovljevim koktelima” i pirotehničkim sredstvima napali policijske službenike i zgrade Vlade KS i Predsjednišva BiH".

(Fena/aa)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook