ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH O NAKNADAMA POLITIČARA

Rijaset odgovara: Je li uzimanje 'bijelog hljeba' haram?

Arhiva21.02.14, 14:11h

Na web stranici Rijaseta IZBiH mogu se postaviti pitanja iz svih sfera života. Tako je jednog vjernika zanimalo kakav je stav Rijaseta, odnosno fetva-i emina prof. dr. Enesa Ljevakovića o “bijelom hljebu”

rijaset o bijelom hljebuNa web stranici Rijaseta IZBiH mogu se postaviti pitanja iz svih sfera života. Tako je jednog vjernika zanimalo kakav je stav Rijaseta, odnosno fetva-i emina prof. dr. Enesa Ljevakovića o “bijelom hljebu”.

Da li je tzv. „bijeli hljeb“ odnosno nadoknade u visini plaće koje članovi kantonalnih vlada dobijaju i nakon isteka mandata u periodu od godinu dana, haram, pošto nije zarađena?

ODGOVOR: Uredbe kojima je ustanovljeno pravo na tzv. bijeli hljeb nisu donošene na temelju šerijata niti se ukidaju na temelju šerijata, već na osnovu političke volje vladajuće politike. Mišljenja smo da su te odluke/uredbe u vremenu siromaštva velikog broja ljudi nemoralne i neprimjerene ekonomskom stanju društva te da ih treba mijenjati.

Inače, fetva-i emin je funkcija pri Vijeću za fetve Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Zaduženja fetva-i emina definirana su Pravilima Vijeća za fetve. Po ovlaštenju reisu-l-uleme, koji ima funkciju vrhovnog muftije Islamske zajednice, fetva-i emin odgovara na postavljena pitanja iz oblasti islamskog prava i komunicira sa javnošću u navedenom domenu. Fetva-i emina imenuje reisu-l-ulema. Za ovu funkciju potrebno je visoko islamsko obrazovanje u oblasti islamskog prava.

(DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook