GRAĐANSKI BUNT URODIO PLODOM

Kolegij Skupštine KS prihvatio sve zahtjeve Plenuma građana Sarajeva, ali ostavio plate od 1.650 KM!

Arhiva21.02.14, 12:51h

Kolegij je konstatirao da u Kantonu Sarajevo trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije tzv. „bijeli hljeb", te je upućen poziv svim ministrima i zastupnicima u KS da se odreknu korištenja ove beneficije.

skupština ks novaS obzirom da predstavnici Plenuma građana nisu došli danas na zakazani sastanak predsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Mirjana Malić je medijima prezentirala zaključke Kolegija sa jučerašnje sjednice i naglasila da je Kolegij prihvatio sva četiri zaključka Plenuma građana i građanki Sarajeva.

- Skupština Kantona Sarajevo prihvata zahtjev Plenuma građana i građanki KS za formiranje ekspertske Vlade u skladu sa Ustavom, zakonom, pozitivnim zakonskim propisima i podzakonskim aktima, stoga Skupština poziva Klubove zastupnika u SKS da predsjedavajućoj Skupštine u roku od sedam dana dostave svoje prijedloge kandidata za premijera - kazala je Malić.

Kolegij je konstatirao da u Kantonu Sarajevo trenutno jedan izabrani zvaničnik koristi pravo na naknadu plaće nakon prestanka javne funkcije tzv. „bijeli hljeb", te je upućen poziv svim ministrima i zastupnicima u KS da se odreknu korištenja ove beneficije.

Komisiji za izbor i imenovanja i administrativna pitanja naloženo je da obustavi donošenje Rješenja o naknadi plaće nakon prestanka javne funkcije, kao i da zastupnici u SKS po osnovu učešća u komisijama, odborima i drugim tijelima, koja su sastavni dio Skupštine Kantona Sarajevo ne primaju nikakvu naknadu, niti imaju dodatne beneficije.

Također, Kolegij je u skladu sa Zakonom o sukobu interesa u upravljačkim strukturama Javnih komunalnih preduzeća, (JKP) zaključio da nema izabranih zvaničnika, a po navedenom Zakonu moguće je imenovanje izabranih zvaničnika u upravljačke strukture Javnih ustanova.

- Stoga, Skupština KS poziva sve zastupnike i izabrane zvaničnike koji se nalaze u upravljačkim strukturama Javnih ustanova, da odmah podnesu ostavke. Obavezuje se Vlada KS da na prvoj narednoj sjednici razriješi sve izabrane zvaničnike imenovane u upravljačkim strukturama JU, te ne vrši daljnja imenovanja po ovom zakonu - naglasila je Malić.

Također je i Vladi KS odnosno Ministarstvu finansija KS naloženo da u roku deset dana izvrši analizu primjene ovog zaključka u smislu da plaće vršioca javnih funkcija svedu na nivo dvije prosječne plate u KS, a nakon toga će se SKS na prvoj narednoj sjednici izjasniti o modalitetu primjene ovog zaključka (prosječna plata u državi je oko 825 KM, što znači da će plate vršioca javnih funkcija sada biti oko 1.650 KM).

Nalaže se Vladi KS i upravljačkim strukturama svih javnih institucija da u roku od deset dana dostave prijedlog racionalizacije korištenja motornih vozila i službenih putovanja za 2014. godinu.

Skupština KS na hitnoj sjednici održanoj 12. februara ove godine, donijela je zaključak kojim se Agenciji za privatizaciju KS nalaže da u roku od sedam dana dostavi Skupštini sve ugovore o privatizaciji.

Agencija za privatizaciju je već 18. februara ove godine dostavila ugovore po zaključku Skupštine i Skupština će ih proslijediti na daljnje postupanje, također će dostavljeni spisak biti proslijeđen Kantonalnom tužilaštvu i MUP-u KS od kojih će se tražiti da dostave spisak firmi protiv kojih se vodi postupak.

- Javno pozivamo sve građane da MUP-u, Kantonalnom tužilaštvu ili Kolegiju dostave sve informacije ili dokumentaciju koja ukazuje na inkriminaciju u procesu privatizacije u preduzećima sa liste – naglašava se u zaključcima Kolegija SKS.

Kao četvrti zaključak, koji se odnosi na pritužbe građana, obrazloženo je da s obzirom da već postoje nadležne institucije kao što je Ured za pritužbe građana, čije članove je izabrala Komisija za izbor i imenovanja i administrativna pitanja Skupštine KS iz reda građana i policije, Kolegij SKS poziva predstavnike Plenuma i druge građane koji se smatraju oštećenim da se obrate tom uredu.

Skupština KS će po dobijanju analize o dešavanjima od 07.februara ove godine razmatrati tu analizu na prvoj narednoj sjednici, kao i informaciju Nezavisnog odbora za izbor i reviziju policijskog komesara i s tim u vezi donijeti određene zaključke, preporuke i mjere ukoliko budu utvrđena kršenja ljudskih prava i drugo.

Na kraju je Kolegij Skupštine Kantona Sarajevo izrazio spremnost da sve informacije koje ima na raspolaganju kroz institucije za koje su nadležni, stavi na uvid predstavnicima Plenuma.

(Fena/md)

VEZANI TEKST: SARAJEVSKI PLENUM ODGOVORIO NA POZIV NA 'SOCIJALNI DIJALOG': Neka Kolegij Skupštine KS svoje zaključke iznese večeras pred građanima u Domu mladih!


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook