NAKON TUZLE, MOSTARA, ZENICE, SARAJEVA, BRČKOG I BUGOJNA

Osnovan i Plenum građana i građanki Goražda

Arhiva21.02.14, 13:36h

Ovim činom ozvaničen je jedinstven nastup građana prema aktuelnim vlastima u pogledu zahtjeva za poboljšanje socioekonomskog položaja stanovnika ovog kantona

goražde novaNakon Tuzle, Mostara, Zenice, Sarajeva, Brčkog i Bugojna, u Goraždu je formiran Plenum građana. Ovim činom ozvaničen je jedinstven nastup građana prema aktuelnim vlastima u pogledu zahtjeva za poboljšanje socioekonomskog položaja stanovnika ovog kantona.

- Inicijativu za formiranje Plenuma u Goraždu pokrenule su neformalne grupe građana, a cilj je objedinjavanje građanskih zahtjeva prema aktuelnoj vlasti. Prvi plenum protekao je u formi utvrđivanja pravilnika rada i izbora organa, kaže Esma Drkenda, jedna od inicijatora osnivanja Plenuma.

Plenum je otvoren za sve koji žele uticati na svoju budućnost kroz izražavanje mišljenja i učešće u procesu javnog i otvorenog odlučivanja, istaknuto je na skupu.

- Svaki učesnik i učesnica Plenuma, sve građanke i građani imaju pravo da samoinicijativno rade na poboljšanju javnog dobra, kroz vlastite kontakte, sastanke i razgovore sa svim institucijama i osobama za koje, po vlastitom mišljenju, ocijene da mogu doprinijeti rješavanju problema u društvu, kaže Drkenda, te dodaje da je sastanak Plenuma bio konstruktivan i kvalitetan.

Sljedeći korak je, kako ističe Drkenda, da se zahtjevi koje će građani moći dati danas u 18 sati, na novom sastanku Plenuma, objedine i upute prema Skupštini i Vladi BPK-a Goražde. Također, dogovorena je i saradnja plenuma na nivou Federacije BIH.

(Oslobodjenje.ba, DEPO PORTAL, BLIN MAGAZIN/md)


Depo.ba pratite putem društvenih mreža Twitter i Facebook